Mektić: Smanjen broj ulazaka migranata u BiH

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio je da su u našoj zemlji do danas registrovana 12.752 ilegalna migranta, od kojih je namjeru za azil iskazalo 12.337, a zahtjev za azil podnijelo 1.009. Po osnovu readmisije, Bosna i Hercegovina je vratila 713 migranata.
Mektić tvrdi da je, zahvaljujući raspoređivanju operativnih policijskih snaga na granici Bosne i Hercegovine, smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata.

Nakon današnje sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija, Mektić je naveo da u Istočnom Sarajevu boravi 77 migranata, u Delijašu ih je trenutno smješteno 57, a 213 u kompleksu Sedra u cazinskom naselju Ostrožac, i tu su uglavnom porodice s djecom.

Mektić je naglasio da je znatno smanjen broj migranata na području Unsko-sanskog kantona, gdje ih je trenutno oko 1.500 i za sada ne predstavljaju sigurnosni izazov niti ometaju normalan život u tim lokalnim zajednicama.

Kada su u pitanju novi smještajni kapaciteti, ministar sigurnosti je rekao da su u toku građevinski radovi na kasarni Ušivak u Hadžićima kao i na Đačkom domu u Bihaću, a što se tiče “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši postoji problem s lokalnom vlasti koja ne dozvoljava da se uvede voda.

Na pitanje novinara da li su migranti prešli granicu s Hrvatskom iako tamošnje vlasti tvrde da taj dio granice “hermetički” zatvoren, Mektić je odgovorio da je vrlo teško zatvoriti hiljadu kilometara dugu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te smatra da su migranti našli načina da napuste Bosnu i Hercegovinu.

Mektić i danas da pitanje migracija nije problem BiH nego činjenice da na njega adekvatno nisu mogle odgovoriti zemlje Evrope unije kojima migranti i teže koristeći BiH kao tranzit.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*