BiH dobila podršku za realizaciju prioriteta

Bosna i Hercegovina je na današnjem neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Process – SEECP) u Banja Luci dobila punu podršku za svoje prioritete i za teme koje smo kandidovali da budu glavne tokom predsjedavanje BiH SEECEP-om, do 30. juna 2019. godine, poručio je nakon skupa Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je danas četvrti veliki međunarodni ministarski skup u Banja Luci otkako sam ja ministar i moram reći da sam na to poprilično ponosan jer mislim da je ovaj događaj još jednom donio afirmaciju i Banja Luke i RS-a i stavio nas na mapu političkog dijaloga u regionu. Sa tim sam veoma zadovoljan”, rekao je Crnadak.

On je istakao da je BiH kao moto predsjedavanja izabrala temu “Bolja povezanost za bolji život”.

“U okviru toga najviše pažnje se posvetilo infrastrukturnoj povezanosti, digitalnoj povezanosti, povezanosti među mladim ljudima u regionu i povezanosti svih učesnica procesa u zajedničkom rješavanju onih najtežih problema koje svi imamo poput organizovanog kriminala, migracija, borbe protiv terorizma i slično”, istakao je Crnadak.

Na konstataciju da odnosi u regionu nisu baš na najboljem nivou, te da li se povezanost o kojoj se govori u motu BiH može dovesti u pitanje s obzirom na odustajanje učešća Kosova na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao da je “bolja povezanost nešto čemu stremimo”.

“Sada ako se vratite i gledate unazad imamo mi mnogo događaja koji pokazuju da nije sve sjajno. Upravo zato želimo da radimo na boljoj povezanosti”, rekao je Crnadak.

Najavio je da će se u okviru predsjedavanja BiH SEECP-om realizirati brojni događaji.

“Ja ću samo izdvojiti parlamentarnu konferenciju – parlamentaraca učesnica procesa, poslovni forum, diplomatska škola koja će biti organizovana za mlade diplomate, a predsjedavanje će završiti u šestom mjesecu iduće godine Samitom procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali na današnjem skupu u Banja Luci. Imali smo veoma zanimljivu, veoma dobru i otvorenu atmosferu. Iskreno se nadam da svi oni koji su danas u okviru sastanka SEECP-a u Banja Luci, odnosno njihove delegacije da uživaju u našem gradu”, rekao je Crnadak.

Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a osim domaćina ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka na razini ministara učestvovale su delegacije Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dok su ostale države zastupljene sa zamjenicima ministara vanjskih poslova i sekretarima ministarstva vanjskih poslova.

U Banja Luci je na sastanku SEECP-a boravila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović- Burić, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, te ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Iako je bilo najavljeno da će na skup u Banja Luku doputovati i ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati to se nije desilo, a na skupu nema ni oznake za učešće delegacije Albanije. Kako se moglo čuti Bushati, navodno nije uspio da napravi konekciju u prevozu, te da je imao namjeru doći sa ministrom vanjskih poslova Kosova Behgjetom Pacollijem.

No, kako je Pacolli otkazao svoje učešće zbog izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika da kao predstavnik Kosova nije dobrodošao u Banja Luku, ostaje pitanje da li je osim konekcija u prevozu i to bio razlog odustanka učešća Bushatija i delegacije Albanije na skupu SEECP-a u Banja Luci.

Na sastanku u Banjaluci sudjelovali su i predstavnici Europske unije i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Inače, Bosna i Hercegovina je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u travnju/aprilu 2018. godine od Republike Slovenije.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (South East Europe Cooperation Process – SEECP) pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, gospodarske suradnje kao i suradnje na području pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. Intenziviranjem dobrosusjedskih odnosa te preobrazbom regije u područje mira i stabilnosti SEECP želi omogućiti približavanje sudionica Procesa europskim i euroatlantskim strukturama. Posebnost SEECP-a sastoji se u tome što je nastao na inicijativu zemalja regije. SEECP se profilira kao autentični proces suradnje na jugoistoku Europe.

Temeljni dokument SEECP-a je Povelja o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i suradnji u jugoistočnoj Europi usvojena 2000. godine u Bukureštu.

SEECP-a ima trinaest država sudionica: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldovu, Rumunjsku, Srbiju, Tursku, Sloveniju te Kosovo. Suradnja u okviru SEECP-a nije institucionalizirana, a koordinira ju država predsjedavajuća. Predsjedanje SEECP-om rotira na godišnjoj bazi (juni – juli) bez unaprijed zadanog redoslijeda.

Države sudionice SEECP-a sastaju se na razini predsjednika država/vlada, ministara vanjskih poslova, političkih direktora MVP-a te resornih ministara.

Redovite su aktivnosti iz domene parlamentarne dimenzije SEECP-a. Inače, 2014. godine osnovana je Parlamentarna skupština SEECP-a.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*