Amica Educa : Prekidanje tišine o rodno zasnovanom nasilju

Udruženje “Prijateljice obrazovanja Amica Educa“ iz Tuzle realizuje projekat „Prekidanje tišine o rodno zasnovanom nasilju“.

Projektom se planira doprinjeti prevenciji rodno zasnovanog nasilja kroz informisanje, edukaciju i komunikaciju baziranu na društvenim vrijednostima koje podržavaju jednaka prava i poštovanje prema svim članovima zajednice, bez obzira na njihov spol.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa OŠ “Kiseljak” u narednih 10 mjeseci i njime će biti obuhvaćeno 250 školske djece od 1. do 9. razreda, te 6 mladih volontera, koji će biti posebno educirani za rad sa djecom na ovu temu. Trening volontera, lutkarska predstava, psiho-edukativne radionice, sportski dan i izložba dječijih radova na ovu temu su samo neke od aktivnosti koje će učiniti temu projekta bližom djeci.

Osim educiranja o rodu, spolu i rodnoj ravnopravnosti, plan je otvoriti dijalog između dječaka i djevojčica o tradicionalnim normama i očekivanjima društva u kojem žive, te kako, ustvari, te norme doprinose rodno zasnovanom nasilju i koje su mogućnosti za promjene. Projekat je podržala „In Fondacija“ – fondacija za unapređenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH.

(Amica Educa/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*