Danijela Dvornik odala počast mužu

Danas se navršava deseta godišnjica smrti hrvatskog kralja funka Dine Dvornika. Njegova supruga Danijela odala mu je počast napisavši emotivnu poruku u kojoj je otkrila kako pokušava zamisliti kakav bi im život bio da je danas živ i kako bi Dino izgledao sa 54 godine.
“Deset godina, ne znam je li brzo ili sporo prošlo. Ustvari znam, prvih pet godina je sporo prolazilo, činilo se dugo, a onda su se emocije ipak stabilizirale kao uostalom i život. Nemam pojma šta bi bilo kad bi bilo, iako sebe koji put uhvatim razmišljajući o tome. Pokušavam zamisliti Dinu 10 godina starijeg s pokojom sijedom dlakom na glavi koja bi mu dala dodatnog šarma. Ali njegova energija zasigurno bi prekrila godine. Lijepe bi godine imao, tek 54”, kaže Danijela Dvornik u uvodu.

Osvrnula se na današnju muzičku industriju kazavši kako na tržištu postoje muzički instrumenti i ritam mašine koje sada u sebi imaju sve integrirano za jednu ozbiljnu produkciju te gomila mladih klinaca koji bi mu se stavili na raspolaganje u zamjenu za učenje.

“Uživao bi u tome i bezgraničnim mogućnostima moderne tehnologije. Vjerovatno bi danas radio koncerte u malim količinama, ali puno kvalitetnije, po svom guštu. Jer dođeš u godine kad ti se ne da raditi kompromise, kad usporiš ritam i radiš da ugodiš sebi. Vjerovatno bi radio muziku kakvu je oduvijek želio bez udovoljavanja širokoj masi, za svoj gušt. Bio bi vjerovatno prisutan na svim društvenim mrežama jer bi napokon mogao reći što god poželi. Možda bi unovčio svoje igranje igricama, imao svoj YouTube kanal i gomilu followera. Možda bi, da je samo malo pričekao, ostvario još neke svoje snove”, kaže Danijela.

S druge strane, misli da bi možda sve to bilo previše za njega, jer je previše svega, a najmanje jednostavnog života, odnosno kako je opisala, “analognog snimanja na samo 16 kanala, neiscrpne ideje, lakoće življenja i stvaranja, gdje sve što se dogodi bude pozlaćeno, a da toga nisi ni svjestan”.

“Jer mladost je takva, luda i poletna, starost je izbirljiva, a kičma opterećena. Nije volio starost i nije htio usporiti ritam. Njegova posljednja slika u mom pamćenju je slika još uvijek mladog Dine, vječnog zaje**nta s toplim dječačkim očima. Nedostaješ”, napisala je Danijela i dirnula mnoge fanove koji i danas poštuju i veličaju djelo ovog muzičara.

Dino Dvornik preminuo je na današnji dan 2008. godine u 44. godini. U krevetu ga je pronašla supruga Danijela. Obdukcijski nalaz pokazao je da je umro od miksa tableta koje je koristio nekoliko dana prije svoje smrti. Riječ je o miksu tableta za spavanje, smirenje, protiv bolova i antidepresivima.

Iza sebe je ostavio hitove koji se i danas slušaju. Njegova muzika obilježila je kraj osamdesetih i rane devedeset godine. Za života je četiri puta dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a posmrtno osam puta. Nakon njegove smrti objavljen je njegov posljednji album “Pandorina kutija” koji je pripremao prije smrti. Samo za njega je dobio četiri Porina.

Jedan je od najvećih predstavnika hrvatske muzičke umjetnosti te ga muzički stručnjaci s pravom smatraju jednim od najtalentiranijih muzičara s ovih prostora. Poznat je bio po izvornoj mješavini različitih muzičkih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima, izvrsnim plesnim pokretima te izraženim vokalnim sposobnostima. Zvali su ga “kralj funka” i “ćaća funka”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*