Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla: Političke stranke da vode fer i tolerantnu izbornu kampanju

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla oglasila se otvorenim pismom svim političkim subjektima, u kojem stoji:

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla, neformalna mreža koju čini više od dvadeset nevladinih organizacija, poziva sve političke stranke da vode fer i tolerantnu izbornu kampanju u skladu sa zakonskim propisima, bez govora mržnje uz međusobno poštovanje i uvažavanje.

Apelujemo na sve kandidate: Borite se isključivo istinom i snagom argumenata, a ukoliko dobijete povjerenje glasača, potrudite se da ga i opravdate. Neka vam interes i potrebe građana, dobrobit zajednice i progres cjelokupnog društva bude na prvom mjestu. Podsjećamo da su i Skupština Tuzlanskog kantona, Gradsko Vijeće Tuzla i još nekoliko Općinskih vijeća u Tuzlanskom kantonu, usvojili su Deklaraciju o osudi govora mržnje, te stoga očekujemo da se svi politički subjekti pridržavaju navedene Deklaracije u potpunosti, i uz poštovanje demokratskih principa i međunarodnih standarda.

Obzirom da smo u prethodnom periodu često bili svjedoci neprimjerenog govora i zapaljive retorike, naglašavamo da mržnja, vrijeđanje i omalovažavanje ne doprinose izgradnji povjerenja i pozitivne atmosfere u društvu, te stoga pozivamo na civilizovan dijalog, poštovanje prema svojim konkurentima, a prije svega poštovanje prema svim građanima, stoji u saopštenju Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*