Bjeloglavi sup ponovo u Hercegovini

Zavod za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog naslijeđa RS u saradnji sa biološko istraživačkom organizacijom “Južnjačko plavo nebo” iz Trebinja pokrenuo je program obnavljanja kolonije bjeloglavih supova u Hercegovini.

bjeloglavi sup

U centru za reintrodukciju bjeloglavih supova koji se nalazi u selu Sedlari (Popovo polje) 28. septembra smještena je prva ptica simboličnog imena “Dušan Silni”, jer, kako ističu organizatori ovog zahtjevnog projekta, da bi cijela priča uspjela potrebna im je ogromna sila i pozitivna energija.

Ova ptica je slučajno pronađena u okolini Bratunca i zahvaljujući brzoj intervenciji stručnjaka iz Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog naslijeđa RS utočište je našla upravo u Sedlarima.

– Program stalnog naseljavanja supova iz Srbije u Hercegovinu još nije zaživio a prema sadašnjim informacijama trebao bi da otpočne početkom naredne godine – navode iz Biološko-istraživačke organizacije “Južnjačko plavo nebo” iz Trebinja.

Bjeloglavi supovi se hrane isključivo uginulim mesom (nisu sposobni da uhvate bilo kakav živi plijen), a na taj način štite ljude od svih potencijalnih zaraznih bolesti koje nastaju truljenjem i raspadanjem životinja u prirodi.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*