Sarajevo: Počela regionalna konferencija “Djeca u medijskom okruženju”

U Sarajevu se održava Regionalna konferencija “Djeca u medijskom okruženju”, na kojoj su predsrtavnici UNICEF-a i RAK-a potpisali Memorandum o razumijevanju, kojim proširuju saradnju, javlja reporterka BHRT.

Cilj   konferencije je jačane regionalne platforme za medijske profesionalce, stručnjake i druge aktere iz BiH i regiona, angažovane u definisanju i zaštiti najboljeg interesa djeteta u medijima.

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač na otvaranju kionferencije rekao je, između ostalog, kako u BiH nedostaju istraživanja programa namijenjenih djeci, nedostaje produkcija dječijeg programa.

“Regulator mora osigurati sadržaj za djecu. Treba oštrije reagovati na zloupotrebu djece u političkoj kampanji”, rekao je Kovač. .

Predstavnici UNICEF-a i RAK.-apotpisali su Memorandum o razumijevanju, koji proširuju svoju saradnju.

Takođe, jedan od ciljeva ove konferencije je i prikupiti doprinose za novo prošireno izdanje publikacije “Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja”.

Medijski profesionalci, stručnjaci i praktičari, te predstavnici UNICEF-ovih komunikacijskih timova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije će dati svoj doprinos kroz diskusiju i prezentacije.

Učesnici će na konferenciji razgovarati o direktnim i indirektnim uticajima medija na djecu, zatim medijskoj pismenosti i djeci, medijima u najboljem interesu djeteta, te djeci u digitalnom okruženju medija, saopštili su organizatori.

Konferencija  se održava u organizaciji UNICEF-a BiH, uz podršku i učešće regionalnih ureda UNICEF-a Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*