TI BiH: 500 žalbi na krađu humanitarne pomoći i drugih neregularnosti

Transparency International Bosne i Hercegovine prezentovao je izvještaje o prijavama građana u vezi sa zloupotrebama pri raspodjeli pomoći za poplavljena područja, kao i o nalazima terenskog istraživanja o djelovanju institucija u poplavljenim područjima, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Prijave građana, kao i terensko istraživanje, pokazali su da su se institucije na gotovo svim nivoima pokazale nesposobnim da odgovore na potrebe građana.

Ukazano je na nedostatak koordinacije među institucijama, koje su se međusobno optuživale za političke opstrukcije, kao i politizaciju cjelokupnog procesa raspodjele sredstava i pomoći za poplavljena područja kroz međustranačke konflikte i korištenje pomoći za predizbornu promociju.

Terensko istraživanje ukazalo je na nejednak pristup registraciji pogođenih poplavama i pristigle pomoći, što je otvorilo sumnje građana u regularnost i objektivnost pri raspodjeli pomoći.

Upravo zbog toga, TI BiH je primio preko 500 poziva građana, koji su se žalili na: prodaju i krađu humanitarne pomoći, pristrasnost pri raspodjeli, neregularnosti prilikom procjene štete i dodjele platnih kartica i vaučera.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, što građani uopšte nisu bili upoznati od strane nadležnih institucija o tome ko ima prava na pomoć, koji su kriteriji, te na koji način mogu dobiti i koristiti pomoć. Ovo je bilo i očekivano i kroz sam proces donošenja Zakona o Fondu solidarnosti RS, te relevantnih zakona u FBiH, koji je bio krajnje netransparentan i nije u startu pružio objektivne kriterijume za raspodjelu pomoći.

TI BiH je na osnovu prijava građana, proslijedio 23 prijave relevantnim institucijama – policiji i Republičkoj komisiji za procjenu štete – a u nekoliko slučajeva su institucije proslijedile prijave nadležnim tužilaštvima.

Na samom kraju, zabrinjavajuće je i potpuno odsustvo strateškog pristupa vlasti u BiH za naredni period, koje se ogleda kroz nepostojanje i neobjavljivanje procedura za utrošak sredstava prikupljenih kroz Donatorsku konferenciju, te nedostatak plana obnove, ne samo infrastrukture i stambenih objekata.

(NAP)

Jedan komentar

  1. I sama sam iz poplavljenog područja u mjestu Domaljevac . Voda je bila 1,60 m, imam uništene zidove, stakla popucala na prozorima, vrata se vise ne mogu zatvoriti. predala sam I popunila sve potrebne papire koji su traženi kao I svi ostali za pomoc tj. da obnovim svoj stambeni prostor, nažalost nikada ništa nisam dobila jer je taj isti načelnik znao gdje ce imati glasove . Djelilo se stranacki a posto ja nisam ni u jednoj stranci tako nisam nista ni dobila.

    Familija I stranacke veze dobijali su I po vise puta razne pomoci a eto ima I nas nekoliko koji nismo ama bas nista dobili.
    Tražila sam da me ne (gospodin) nacelnik primi na razgovor I obrazloži zasto ja ne mogu dobiti sredstva za obnovu kada nam ljudi koji nas I ne poznaju toliko salju ali na zalost puno toga je zloupotrebljeno. Htjela sam tražiti pismeni odgovor ali naravno nikada I nije bilo termina za mene. Eto to je nasa stvarnost. A može on varati druge davno sam ja rekla da on ima dva lica.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*