Američki ministar odbrane u zvaničnoj posjeti Makedoniji

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) James Mattis doputovao je danas u Skoplje gdje će održati sastanke sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i ministricom odbrane Radmilom Šekerinskom.

Zaev je dočekao Mattisa uz najviše državne počasti ispred zgrade Vlade Makedonije, dok je prethodno na skopskom aerodromu dočekan od delegacije koju je predvodila ministrica Šekerinska.

Nakon sastanka u Vladi, Mattis, Zaev i Šekerinska obratit će se na konferenciji za novinare.

Mattis je ranije najavio kako dolazi u posjetu Makedoniji kako bi izrazio jasnu podršku referendumu o novom imenu zemlje, postignutom u dogovoru sa susjednom Grčkom, koji će biti održan 30. septembra, kao i zbog određenih zabrinutosti u vezi s mogućim miješanjem Moskve u taj proces.

Inače, radi o prvoj posjeti američkog ministra odbrane Makedoniji u posljednjih 14 godina.

Na referendumu koji je zakazan za 30. septembar, građani Makedonije će se izjašnjavati o sporazumu koji su postigli predstavnici makedonske i grčke strane u vezi s promjenom imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, čije provođenje predstavlja jedan od glavnih uvjeta za članstvo u NATO savezu i otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*