Spektakularni rezultati Aerodroma Tuzla: 73 hiljade putnika za 7 mjeseci

Broj putnika na aerodromima u BiH raste iz godine u godinu. Značajno je da sva četiri aerodroma bilježe porast broja putnika. Rekordne cifre biježi tuzlanski aerodrom, a prognoze su da bi 2014, mogla biti godina u kojoj će, prvi put, broj putnika sa bh aerodroma dostići milion.

Sarajevski aerodrom prošle godine zabilježio je preko 660 hiljada prevezenih putnika, a u prvih osam mjeseci ove godine taj broj iznosi skoro 500 hiljada.

Budući da su do kraja godine ostala četiri mjeseca, a slijede božićni i novogodišnji praznici, očekuje se da će broj putnika premašiti prošlogodišnju cifru, poručili su sa aerodroma.

Broj prevezenih putnika sa mostarskog aerodroma do septembra ove godine iznosi 56 894 putnika. Za isti period prošle godine, taj broj iznosio je hiljadu putnika manje. Poređenja radi, ukupan broj putnika prevezenih sa aerodroma u Mostaru 2011. godine iznosio je 36 hiljada.

Ipak, najznačajniji rast broja putnika bilježi aerodrom u Tuzli. Do 2012. godine, taj broj se kretao oko četiri hiljade, dok je prošle godine prevezeno skoro 62 hiljade putnika. Očigledno je da će ta cifra ove godine biti znatno veća, budući da je samo u prvih sedam mjeseci iz Tuzle prevezeno 73 hiljade putnika. Izuzetnim rezultatima doprinijelo je otvaranje niskobudžetnih letova kompanije Wizz Air sa ovog aerodroma.

I banjalučki aerodrom ove bi godine mogao zabilježiti duplo veći broj putnika nego prošle godine. Naime, prošle godine broj putnika

iznosio je 8 837, a ove godine je, do augusta, prevezeno preko 14 hiljada putnika .

Ukupno je 2012. godine sa četiri bh. aerodroma prevezeno 668.876. Taj broj se, naredne godine, povećao za skoro 150 hiljada putnika. Ove godine, do sada, prevezeno je ukupno 630 hiljada osoba.

A, ako se ovakav trend rasta nastavi, očekuje se da do kraja godine broj prevezenih putnika sa aerodroma u BiH dosegne milionsku cifru.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*