Zvanično: Tuzla Grad

Objavom Ukaza u Službenim novinama Federacije BiH Tuzla je i zvanično postala Grad !

U Ukazu stoji: Proglašava se Zakon o Gradu Tuzla, koji je donio Parlament FBiH na sjednici Predstavničkog doma 24. jula 2014. godine i na sjednici Doma naroda 18. jula 2014. godine.

Ovim zakonom se, između ostalog, upostavlja Grad Tuzla, određuje njegova teritorija, svojstvo, organi, način izbora gradskog vijeća i gradonačelnika, uređuje donošenje privremene statutarne odluke i statuta.

Pravnim sljedništvom, prema zakonu, Grad Tuzla je sljednik Općine Tuzla i ima ustavom i Zakonom određene nadležnosti, prava, obaveze i imovinu općine. Vijećnici OV i načelnik Općine Tuzla, izabrani na općinskim izborima 7. oktobra 2012. godine, nastavljaju sa radom kao vijećnici Gradskog vijeća i gradonačelnik Grada Tuzle. Općinski organi uprave i upravne organizacije, stručne i druge službe nastavljaju sa radom kao i organi i službe Grada Tuzle. Javna preduzeća i javne ustanove, čiji je osnivač Općina, nastavljaju sa radom kao javna preduzeća i ustanove Grada Tuzla.

Zanimljiva je činjenica da je Zakon o Gradu Tuzla stupio na snagu na dan kada ovaj grad slavi jedan od najznačajnijih datuma u svojoj dugačkoj historiji , 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Lijepa 2. oktobarska čestitka Tuzlacima !

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*