Čengić: Počinje ekshumacija hrvatskih žrtava u Brodu i Derventi

U mjestu Grk na lokaciji starog fudbalskog igrališta u Brodu danas će početi ekshumacija u kojoj se traga za posmrtnim ostacima jednog pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.

“Tehničku pomoć u ekshumaciji pružiće Hrvatska u smislu korištenja georadarske sonde i psa tragača, koji bi trebali pomoći pri pronalasku posmrtnih ostataka žrtve iz proteklog rata”, istakla je Lejla Čengić.

Čengićeva je napomenula da danas i na lokalitetu Tepima na području Dervente počinje ekshumacija u kojoj se traga za žrtvom hrvatske nacionalnosti koja je nestala u toku proteklog rata.

Ona je dodala da će ekshumacijama na oba lokaliteta rukovoditi Tužilaštvo BiH.

Grabovac: Šta je sa srpskim žrtvama?
Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac izjavio je da Institut za nestala lica i Tužilaštvo BiH opstruiraju ekshumacije srpskih žrtava rata na području Broda i Posavine.

Komentarišući  najavljenu ekshumaciju u Brodu i Derventi u kojima se traga za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, Grabovac smatra neprihvatljivim da Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH imaju selektivan pristup u ekshumacijama i identifikacijama u BiH.

Grabovac, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH, rekao je da je očekivao da će Institut za nestala lica BiH danas  započeti ekshumacije na području Broda i Posavine, tražeći žrtve proteklog rata bez obzira na njihovu nacionalnost.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*