Neuslovni šatori i nedostatak pitke vode

Stanovnici indonežanskog otoka Sulawesi, koji je u petak pogodio zemljotres jačine 7,4 stepena po Richteru, suočavaju se sa velikim problemima poput nedostatka pitke vode i osnovnih potrepština. U petak je otok Sulawesi pogodio zemljotres jačine 7,4 stepena po Richteru, a potom su priobalne gradove preplavili valovi visoki između tri i šest metara.

Civilna zaštita (BASARNAS) saopćila je da je u katastrofi život izgubilo više od 1.200 osoba, a najteže pogođeni je grad Palu u kojem je bila i većina stradalnika.

Veliki broj stanovnika smješten je u šatore ispred zgrade gradske uprave. Žive u teškim uslovima i nadaju se pomoći. Neuslovno je. Nedostaje pitka voda, toaleti, prostori gdje bi se kupali ali i mnoge druge stvari.

Ismanto Acho sa porodicom nalazi se u jednom od šatora.  “Ovdje smo od petka naveče. Nemamo pitke vode pa smo primorani piti vodu iz slavine. Nemamo hrane” ispričao je Acho.

Da nemaju pitke vode žali se i Atika. Želi da se što prije vrate životu kojeg su ranije živjeli. Također, na području Palua i Donggala imaju problem i sa gorivom. Velike su gužve na benzinskim pumpama gdje stoje ljudi sa kanisterima u rukama. Kada će doći gorivo na benzinske pume ne znaju ni vlasnici.

Među onima koji čekaju gorivo je i Rosniah, koji je izjavio da čeka od ponoći i da je već jutro, a goriva nema.

Spasilačkim ekipama na terenu posao otežava devastirana putna i telekomunikacijska infrastruktura, kao i nedostatak opreme i teških mašina koje su u većoj mjeri devastirane tokom tsunamija.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*