Reis Kavazović: Bosna je naša domovina i čuvajmo je

Bosna je naša domovina i čuvajmo je. Niko neće našu muku živjeti i naše probleme rješavati ako to ne učinimo sami, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef.Kavazović u čestitki povodom sutrašnjeg Kurban-bajrama.

Kako je kazao, danas je 9. zul hižde, dan Arefata, u kojem hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža.

“Stigli su tamo u dolinu Meke da obnove svoj zavjet na pokornost Allahu, dž.š., polažući svoju ruku na Crni kamen Kabe. Sutra je Kurban-bajram. Obilježit ćemo ga namazom i prinošenjem žrtve kurbanom, što je naša obnova zavjeta Bogu”, kazao je Kavazović.

Poručio je da se u danima Kurban-bajrama sjetimo žrtve svih Božijih poslanika i dobrih ljudi (evlija), predaka iz prošlosti.

“Nikakvo postignuće neće samo od sebe doći. Trud i žrtva u temeljima su svakog slobodnog pojedinca i naroda. Svako od nas mora pokazati odgovornost za emanet koji mu je povjeren. Čovjek je u prvom redu biće odgovornosti. Pozivam vas na ispunjenje preuzetih obaveza i međusobnu solidarnost”, kazao je Kavazović.

Reis je poručio da u danima Bajrama “neka naša briga budu i naše komšije s kojima živimo”.

“Njihova sreća neka bude i naša, njihova bol i tuga neka budu poziv da im priteknemo u pomoć. Bosna je naša domovina i čuvajmo je. Niko neće našu muku živjeti i naše probleme rješavati, ako to ne učinimo sami. Vidjeli smo to mnogo puta”, poručio je Kavazović.

Pozvao je muslimane, pravoslavce, katolike i Jevreje da složno rade na podizanju porodica, odgajanju djece i čuvanju zajedništva.

“Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramska radost ispuni naša srca i uđe u naše porodice i domove. Bajram šerif mubarek olsun!”, poručio je reis Kavazović.

(AA/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*