Muftija Fazlović: Činjenje dobra i međusobno pomaganje imperativ je od Boga Svemogućeg

Najvažnija obilježja Kurban-bajrama su ibadeti hadža i kurbana. Sve islamske dužnosti za cilj imaju jačanje našeg imana i takvaluka, vjerovanja i bogobojaznosti. Istinska bogobojaznost vodi najvišem stepenu ljudske plemenitosti, što je kriterij iz Kur'ana Časnog – kazao je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski u poruci povodom Kurban-bajrama.

Zadaća svakog ljudskog bića je, kako je kazao, da razvije i usavrši svoja plemenita svojstva, kako bi postigao Božije zadovoljstvo, ali i ostavio najbolje tragove u svom kratkom dunjalučkom životu, po kojima će ga oni što dolaze znati i spominjati.

– Najbolji put za ispunjenje ovih uzvišenih težnji je naša saradnja i međusobno potpomoganje u dobročinstvu i čestitosti, a napuštanje djela koja nas okreću grijehu i nesporazumima – poručio je muftija Fazlović.

On je također pozvao da u danima ovog blagdana obnovimo i pojačamo svijest o bolu i nevolji drugog, te da ne napustimo i ne zaboravimo ljude kojima je pomoć potrebna, jer je činjenje dobra i međusobno pomaganje imperativ od Boga Svemogućeg, koji treba poimati kao najviši princip ljudskog postojanja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*