Rusija: Nepoznata droga uzrokovala dvadesetak smrtnih slučajeva

Nepoznata sintetička droga uzrokovala je dvadesetak smrtnih slučajeva u periodu više od jedne sedmice u nekoliko ruskih regija, pogodivši najviše maloljetnike, objavili su u petak ruski mediji.

U nešto više od jedne sedmice, droga “ubica” je uzrokovala smrt 21 osobe i oko 700 osoba je zatražilo medicinsku pomoć nakon što su je konzumirale, prema državnoj novinskoj agenciji Ria-Novosti, koja se poziva na medicinske izvore.

– Ogroman val trovanja uzrokovan sintetičkom supstancom teško je pogodio Rusiju – istakao je informativni kanal Rossia 24 i dodao da još nije utvrđena priroda ove droge.

Četrdeset posto osoba koje su pogođene su maloljetnici od 14 do 16 godina, precizirala je Rossia 24.

Smrtni slučajevi i trovanja otkriveni su u Surgutu (zapadni Sibir), u Kirovu, gradu udaljenom 790 kilometara sjeveroistočno od Moskve, u Baškortostanu (Ural) i u nekoliko regija u središnjem dijelu Rusije, precizirao je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik ruskih Službi za kontrolu opijata koji je govorio o “masovnom trovanju”.

Prvi slučajevi su prijavljeni u četvrtak u Moskvi, gdje su hospitalizirane tri osobe, prema medicinskom izvoru na koji se pozvala novinska agencija Interfax.

– Širenje ovog otrova je već poprimilo dimenzije prirodne katastrofe – objavio je drugi državni kanal Pervy kanal.

Ovisnost o drogi jedan je od problema javnog zdravstva. Upotreba droga je eksplodirala raspadom URSS-a i dostigla vrhunac u drugoj polovini 90-tih godina, prije nego što se postepeno umanjivala od početka 2000-tih godina s ekonomskim oporavkom zemlje.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*