Predsjednik CIK-a: Građani su prijavljivani mimo svoje volje za glasanje, očekujemo fer izbore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je na konferenciji za medije, dva dana prije Općih izbora 2018. godine, saopćila da će izborna šutnja početi 6. oktobra u sedam sati, kada će biti zabranjene sve javne političke aktivnosti.
Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić je poručio da izborna kampanja traje još danas, da izborna šutnja počinje sutra u sedam sati ujutro i da u nedjelju u sedam sati počinju izbori.

“Nadamo se da će u nedjelju u 19 sati biti zatvorena sva biračka mjesta. Potom slijedi teži dio Centralne izborne komisije BiH da se to sve pregleda i prebroji i prenesu rezultati”, rekao je novoimenovani predsjednik CIK-a.

Napomenuo je da će se u nedjelju u 7:00 otvoriti biračka mjesta za birače, ali da će ih birački odbori otvoriti u 6:00 da se utvrdi sastav izbornog materijala i izvrše pripreme.

“Tako će u 7:00 sati sve biti spremno da se prime svi glasači. Svi glasači će morati imati jedan od važećih identifikacionih dokumenata, a to je lična karta, pasoš ili vozačka dozvola. Svi ovi dokumenti treba da budu izdati u BiH”, rekao je Petrić.

Pozvao je birače da još jednom provjere na internetskoj stranici da li je došlo do nekih promjena kada je riječ o glasanju na biračkim mjestima.

“To navodim zbog činjenice da se u posljednje vrijeme pojavilo dosta informacija da su mnogi građani mimo svoje volje odjavljeni i prijavljeni na glasačko mjesto u inozemstvu. Tim ljudima će biti omogućeno glasanje”, rekao je Petrić.

Istakao je da su se vratili oni glasački paketi koji su u ime birača poslani u inozemstvo.

“To će biti eliminisano. Od blizu 77 hiljada paketa koji su poslani u inozemstvo, od čega je polovina iz Hrvatske i Srbije, vratilo se 47 hiljada. Od toga je šest hiljada neuručenih paketa”, istakao je Petrić.

Poručio je da će se izbori provesti u cijeloj BiH, na 5.795 biračkih mjesta.

“U BiH imaju specifičnosti koje se još uvijek praktikuju, glasanje u odsustvu, glasanje uz pomoć mobilnih timova. Imat ćemo blizu 10 hiljada takvih slučajeva”, otkrio je on.

Kada je riječ o glasanju u konzularnim predstavništvima, Petrić je izjavio da će građani i ove godine moći da glasaju lično u konzulatima BiH.

“Nešto je više od 1.000 građana koji će glasati na tom mjestu”, rekao je Petrić.

Poručio je da očekuje fer i korektne izbore, odnosno da će svako ispoštovati svoju ulogu u izbornom procesu.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*