Obilježavanje Kurban – bajrama u Srbiji

Jutarnjim molitvama u džamijama i vjerskim objektima širom Srbije muslimani danas proslavljaju prvi dan jednog od dva najveća praznika u islamu Kurban-bajrama.

Kako je najavljeno, bajramska molitva klanjala se u Bajrakli džamiji od 7.20 sati.

Kurban-bajram proslavlja se četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to financijske mogućnosti dozvoljavaju, javio je Tanjug.

Praznik počinje dva mjeseca i deset dana poslije Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju mladog mjeseca.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vrijeme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se dijeli na tri dijela – jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vjere.

Glavni tajnik Islamske zajednice Srbiji Eldin Ašćerić čestitao je jučer svim muslimanima Srbije, regije i svijeta Kurban-bajram.

“U ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i lično upućujem svim muslimanima Srbije, regiije i svijeta najsrdačnije čestitke povodom Kurban-bajrama uz dovu – molitvu Uzvišenom Stvoritelju da muslimanima Srbije i širom svijeta podari svoju milost i jedinstvo, našoj domovini mir i slobodu, od svakoga zla nas sačuva i svima nama dobro svako podari”, rekao je Ašćerić u bajramskoj poslanici, prenio je Tanjug.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*