Majk Pompeo danas sa predsjednikom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom

Šef američke diplomatije Majk Pompeo doputovao je jučer u Tokio, prvu etapu azijske turneje tokom koje će posjetiti Pjongjang gdje želi, kako je rekao, da razvije veće povjerenje između nekada istorijskih neprijatelja. Danas će razgovarati sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Pompeo je najavio da će u razgovoru s Kimom pokrenuti pitanje japanskih građana koje je otela Sjeverna Koreja.

On je jučer u Tokiju, gdje se sastao s japanskim premijerom Šinzom Abeom, obećao da će SAD u potpunosti koordinisati s Japanom i Južnom Korejom aktivnosti u vezi s denuklearizacijom Sjeverne Koreje.

Pompeo se sastao s Abeom uoči četvrte posjete Sjevernoj Koreji ove godine, tokom koje će nastojati da dogovori novi, drugi samit američkog i sjevernokorejskog lidera, Donalda Trampa i Kim Džong Una, i da ostvari napredak na putu ka denuklearizaciji te zemlje, navodi Asošiejted pres.

“Nama je važno da pred moj put za Pjongjang čujemo od vas i uverimo se da smo u potpunosti usaglašeni po pitanju (severnokorejskih) raketnih programa i programa hemijskog i biološkog naoružanja. Iznijet ćemo u Pjongjangu i pitanje otetih (građana Japana) i potom ćemo vas obavijestiti kako namjeravamo da nastavimo dalje”, rekao je Pompeo Abeu.

Pompeo će poslije Pjongjanga putovati u Južnu Koreju i Kinu.

Diplomatska ofanziva Pompea dolazi u vrijeme kad Tramp insistira na novom samitu s Kimom pošto su dva lidera na prvom susretu u Singapuru 12. juna postigla maglovit i neodređen dogovor o denuklearizaciji. Uprkos istorijskom sastanku, dvije strane za sada ne mogu da se dogovore kako da postignu taj cilj.

Za razliku od Južne Koreje koja podstiče Trampa da otopli odnose s Pjongjangom, Japan je krajne oprezan i insistira da u obzir budu uzeti njegovi interesi.

Abe jučer nije govorio o razlikama između SAD-a i Japana, već je ukazao na značaj pokazivanja svijetu da je savez te dvije zemlje “čvršći nego ikad prije” i na značaj “temeljne koordinacije” s Vašingtonom u vezi sa svim aspektima politike prema Sjevernoj Koreji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*