Sarajevo, BiH - 31. august 2018: Na Općim izborima 7. oktobra u Bosni i Hercegovini će prvi put biti korištene transparentne, odnosno prozirne glasačke kutije. Misija OSCE-a u BiH je, uz finansijsku podršku vlada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britaije, Norveške, obezbijedila 10.000 transparentnih kutija kojima će biti pokriveno svih 5.500 biračkih mjesta u BiH. Tim povodom danas je u zgradi Centralne izborne komisije BiH održana konferencija za novinare, te obavljena primopredaja kutija koje će biti korištene na izborima. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )

CIK BiH: Prema nekompletiranim podacima o izlaznosti u BiH glasalo 53,26 odsto građana

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH od 21,00 sat u našoj zemlji se glasalo na oko 6 hiljada biračkih mjesta. Prema nekompletiranim podacima o izlaznosti građansku dužnost je obavilo 53,26 odsto građana BiH.

Skoro 99 odsto glasačkih mjesta je zatvoreno u 19,00 sati , dok su na 4-5 mjesta zabilježena produženja procesa  oko sat vremena, saopćio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić. Naveo je da je od ukupnog broja biračkih mjesta u BiH na desetak bilo problema, ali da su pravovremenom reakcijom članova biračkih odbora, policije, političkih subjekata efikasno riješeni, te da je izborni sistem stavljen pod zakonsku kontrolu.

Izbori 2018. bili su izuzetno fer i korektni , ocijenio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH.  Dodao je da je u odnosu na protekle Opće izbore u BiH bilo 1-2 odsto više glasača.

Kada je riječ o izlaznosti u općinama TK navedeno je da je navjviše glasača bilo na području Banovića , 77 odsto građana je glasalo.

(RTv7)

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*