Idlib, Sirija - 08. oktobar 2018:Sirijske opozicione i druge antirežimske grupe danas su završile proces povlačenja artiljerije s frontova u Idlibu ( Anadolu Agency - Burak Karacaoğlu )

Sirijske opozicione i antirežimske snage povukle artiljeriju s frontova u Idlibu

Sirijske opozicione i druge antirežimske grupe danas su završile proces povlačenja artiljerije s frontova u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporter AA s terena javlja da su pobunjeničke snage povukle artiljeriju s frontova nasuprot snaga odanih sirijskom režimu predsjednika Bashara al-Assada.

Riječ je o aktivnosti koja je u skladu s tursko-ruskim dogovorom o uspostavi demilitarizirane zone u toj sjeverozapadnoj sirijskoj regiji.

Uporedo s tim, turske snage su poslale kontingent transportera radi pripreme patrola koje će koordinirano provoditi s ruskim snagama na području demilitarizirane zone.

Uspostavu demilitarizirane zone u Idlibu kao najvećoj pobunjeničkoj enklavi u Siriji dogovorili su sredinom prošlog mjeseca turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Dogovor predviđa da se do sredine ovog mjeseca uspostavi sigurni pojas u kojem bi kontrolu prekida sukoba nadzirale turske i ruske snage.

Cilj dogovora je prevencija novih stradanja civila u Idlibu koje bi izazvalo novi veliki izbjeglički val ka Turskoj i Evropi.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*