Turska osigurala novac za obnovu kuća u općini Maglaj

Turska nastavlja da pomaže stradalim u majskim poplavama u Bosni i Hercegovini. Naime, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) zajedno sa Udruženjem turskih općina (TBB) pokrenula je projekt obnove i renoviranja domova u općini Maglaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Koordinator TIKA-e u Sarajevu Fatih Karaca i načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić danas su potpisali su memorandum obnove i renoviranja domova u općini Maglaj.

Ceremoniji potpisivanja memoranduma prisustvovali su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ambasador Turske u Sarajevu Cihad Erginay, kao i veliki broj zvaničnika iz BiH i iz Turske.

Karaca je tom prilikom kazao da će TIKA učiniti sve da građani Maglaja koji su izgubili domove u poplavama što prije dobiju krov nad glavom.

“TIKA je bila jedna od prvih međunarodnih organizacija koja je u maju pritekla u pomoć ugroženima. Prije zime smo, kao poklon turskog naroda, pokrenuli projekt popravke i renoviranja domova pogođenih poplavom. Naši stručnjaci su analizirali oko 500 kuća koje su pogođene poplavama i ocijenili koliko je potrebno za njihovu obnovu”, kazao je Karaca.

Naglasio je da će već naredne sedmice krenuti prvi radovi na obnovi kuća kako bi tamošnji građani do zime dobili krov nad glavom.

Načelnik Mustabašić je izjavio je „ovo dvostruki Bajram za cijeli grad Maglaj i njene stanovnike“.

“Nakon potpisivanja memoranduma počet će se sa opravkom kuća. Ovo je veliki dan za narod Maglaja. Mislim da ćemo uz pomoć koju ćemo dobiti od Turske uspjeti da obnovimo sve kuće”, rekao je načelnik.

Izetbegović je tom prilikom kazao da je ovo samo jedan dio pomoći Republike Turske za stanovnike BiH pogođene poplavama.

“Bit će popravljene sve kuće koje su oštećene u poplavama u Maglaju i Sanskom mostu. Sporazum koji je dogovoren u Maglaju je vrlo važan. Vrlo je važno da se u ovom momentu desilo nešto ovako. Zahvaljujem se turskom narodu na pomoći”, kazao je Izetbegović.

Turski ambasador Erginay rekao je da je za realizaciju ovog projekata osigurano oko 2 miliona eura tako da će biti obnovljene kuće za najmanje 700 porodica.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*