Danas svečano puštanje u rad dionice Vlakovo – Tarčin: Historijski trenutak za BiH

Dvadeset kilometara dionice autoputa Vlakovo – Tarčin u potpunosti je završeno i spremno za puštanje u rad, koje će biti upriličeno danas, a kojem će prisustvovati brojne zvanice i građani.

– Ovo je historijski trenutak za našu zemlju. Radi se o, do sada, najvećem infrastrukturnom projektu u BiH, od rata do danas. Na 20 km ove dionice imamo 5,5 km tunela i 1,5 km mostova i vijadukta. Dakle, radi se o vrlo zahtjevnoj dionici za gradnju. Tri poddionice radila je kompanija Cengiz iz Turske, međutim, bilo je angažovano i oko 60 kompanija iz BiH, kazao je u razgovoru za Oslobođenje direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Vrijednost ove dionice je preko 300 miliona eura, bez PDV-a, međutim, ono što je Karić istakao je da je ova dionica urađena za 20 miliona ispod ugovorene vrijednosti, kao što je to bio slučaj i sa drugim dionicama.

– S obzirom na to da smo i ovaj ugovor realizovali za manji iznos od predviđenog, jedan dio tog iznosa bit će iskorišten za rekonstrukciju regionalne ceste koja vodi prema Lepenici, na osnovu odluke Vlade FBiH. Također je važno napomenuti da će puštanje dionice biti u predviđenom roku, dakle postavljamo nove standarde u BiH kada je izgradnja autoceste u pitanju, istakao je Karić.

Nova faza gradnje

Nakon otvaranja Sarajevske zaobilaznice pojavio se problem izlaza za Sarajevo, a kako kaže Karić, i taj problem je riješen.

– Što se nas tiče u funkciji će biti petlje Tarčin, Lepenica, Sarajevo zapad i Sarajevo sjever. Dakle, ljudi koji budu dolazili iz Mostara moći će preko Tarčina dolaziti u Sarajevo, a moći će izaći na petlju Sarajevo zapad i Sarajevo sjever, objasnio je Karić.

(TDI)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*