Samit čelnika EU o Brexitu – “trenutak istine” za Britaniju

Čelnici Evropske unije (EU) okupit će se danas u Briselu (Bruxelles) na samitu o “Bregzitu” (Brexit), označenom kao “trenutak istine” za Britaniju. Vjeruje se da bi ovaj samit mogao donijeti slab napredak u izlasku iz ćorsokaka.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) večeras će se sastati sa evropskim kolegama usred zastoja pregovora o istupanju njene zemlje iz Evropske unije, na samitu na kojem se očekuje da London i Brisel konstatuju nesuglasice u postizanju dogovora o budućim odnosima, ocijenio je Frans pres (France press).

Očekuje se da britanska premijerka zatraži od svojih kolega da pripreme teren za britansko napuštanje bloka, dok se čelnici Evropske unije nadaju da će ona iznijeti “konkretne prijedloge” o izlasku iz ćorsokaka.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je potrebno “kreativno razmišljanje” kako bi se izbjeglo stvaranje “tvrde” granice između članice Evropske unije – Irske i Sjeverne Irske, koja ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon “Bregzita”.

Tusk, koji će se sastati “u četiri oka” sa britanskom premijerkom prije njenog govora, ocijenio je da, pored odlučnosti dvije strane za postizanje sporazuma, trenutna situacija “ne uliva optimizam”.

Diplomatski izvori: Barnier predlaže produžetak prelaznog perioda
Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije (Michel Barnier) predložio je da za godinu dana bude produžen prelazni period poslije izlaska Britanije iz Evropske unije, kako bi se deblokirali pregovori o postizanju sporazuma Londona i Brisela, izjavili su Frans presu diplomatski izvori.

Produžavanje prelaznog perioda omogućilo bi nastavak pregovora o budućim odnosima dvije strane, koji imaju za cilj rješavanje pitanja granice sa Irskom, što predstavlja glavni kamen spoticanja u postizanju dogovora, naveli su isti izvori.

Britanija napušta Evropsku uniju 29. marta, ali sporazum mora biti postignut uskoro kako bi parlamenti obje strane imali vremena da ga ratificiraju.

Do zastoja u pregovorima došlo je zbog neslaganja o pitanju granice sa Irskom poslije Bregzita. London odbacuje prijedlog Brisela koji podrazumijeva da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji Evropske unije, nakon izlaska iz tog bloka 28 zemalja.

Današnji samit dolazi u vrijeme kada anketa javnog mnjenja pokazuje kako 62 posto Evropljana smatra da je članstvo u Evropskoj uniji dobra stvar, prenosi AP.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*