Istina o Bosanki u Švedskoj, koja je sa 27 godina postala ministar u državnoj vladi

Kad je nedavno Aida Hadžialić podnijela ostavku na funkciju zamjenice gradonačelnika švedskog Halmstada zbog ‘novih izazova’, samo su oni najupućeniji u visoku politiku te zemlje naslutili da će energična 27-godišnjakinja postati dijelom vlade lijevog centra premijera Stefana Löfvena. I bili su u pravu – imigrantica iz Foče imenovana je ministricom za srednje i visoko obrazovanje

Anders Rosén, ministričin sad već bivši kolega u gradskoj vlasti Halmstada, tvrdi da nije znao što se sprema i oduševljen je razvojem događaja.

– Jako sam sretan. Ovo je fantastično, kako za nju, tako i za nas u Halmstadu. Aida ima sve šanse na ovom svijetu da dobro odradi posao za koji je kao stvorena, izjavio je Rosén za lokalne dnevne novine Hallandposten.

Među onima koje promocija Aide Hadžialić nije potpuno iznenadila je Ingegerd Sahlström, veteranka gradskih socijalista.

‘Prije sedam dana Aida mi je natuknula nešto. Očekivalo se da će dobiti radni zadatak u Stockholmu, možda kao politička dužnosnica, ali nisam znala da će postati ministrica’, rekla je Sahlström, otkrivajući da poznaje Aidu od samog početka njenog političkog angažmana u zemlji u koju je doselila kao petogodišnja izbjeglica iz Foče.

‘Preko noći morali smo ostaviti sve iza sebe – kuću, rodbinu i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku’, napisala je Hadžialić na svom blogu.

‘Ona je inteligentna djevojka. Vrlo je strastvena po pitanju svoje misije i u svemu što radi pokreću je političke ideje. Veoma lako usvaja nova znanja i odlično se izražava. Osim toga, zna slušati sagovornike i ne boji se zatražiti pomoć kad joj je potrebna’, dodala je Sahlström.

Premijer Löfven ‘otkrio’ je Aidu prije nekoliko godina, kad je kao ‘prva berba’ izašla iz koledža Bommersvik, a socijaldemokrati su ga osnovali kao rasadnik budućih političkih lidera švedske ljevice. ‘Već se tamo isticala. Jednako je bilo i u Udruženju lokalnih vlasti i regija, u kojoj je radila u njegovom mandatu. Ona se ne boji reći šta misli i to se cijeni’, rekla je Sahlström.

Mlada ministrica pridružila se Švedskoj socijaldemokratskoj uniji sa 16 godina. Kao 23-godišnjakinja diplomirala je pravo na Sveučilištu Lund te postala zamjenica gradonačelnika Halmstada. Po izboru poslovnog lista Veckans Affarer, prošle godine našla se na 10. mjestu liste 101 najtalentiranije osobe u Švedskoj.

U ekskluzivnom razgovoru za Agenciju Anadolija Aida Hadžialić je poručila da je jako počašćena novom pozicijom.

‘Ovo je za mene velika čast, ali i fantastična mogućnost da radim najbolje što mogu. Ovo vidim i kao veliku odgovornost, ali i kao ogroman rad koji me čeka’, rekla je Hadžialić, najavljujući da će raditi ‘i za dijasporu BiH i za sve ljude s Balkana’.

‘Pokušat ću biti dobar ambasador i predstavnik BiH u ovoj zemlji, ali i u svijetu’, kazala je Hadžialić. Naravno, prvenstveno će se truditi da Švedska nudi jednake i dobre mogućnosti svim učenicima i mladim ljudima da bi kroz obrazovni sistem osigurali sebi dobar i dostojanstven život. Smatra da bi Bosna i Hercegovina trebala mnogo više investirati u mlade i talentirane ljude, jer upravo to donosi napredak i uspjeh cijelom društvu.

Osim obrazovanja, područja njenog političkog interesa su zaposlenost i socijalna zaštita. Kao hobije, mlada ministrica navodi muziku, vježbanje i duge šetnje u prirodi, po mogućnosti uz more.

(Tporta)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*