Istanbul, Turska - 18. oktobar 2018:U okviru istrage o nestanku novinara Jamala Khashoggija turski istražitelji završili su pregled rezidencije saudijskog generalnog konzula u Istanbulu ( Emrah Yorulmaz - Anadolu Agency )

Slučaj “Khashoggi“: Istražitelji završili pregled rezidencije saudijskog konzula

U okviru istrage o nestanku novinara Jamala Khashoggija turski istražitelji završili su pregled rezidencije saudijskog generalnog konzula u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski eksperti iz zajedničke radne grupe za istragu slučaja “Khashoggi“ rano jutros su napustili rezidenciju saudijskog konzulata.

Tokom sinoćnje istrage istražitelji su izvršili detaljan pregled objekta i dvorišta rezidencije u potrazi za tragovima koji bi mogli rasvijetliti nestanak saudijskog novinara.

Saudijski konzul Mohammad al-Otaibi napustio je Tursku dan prije ulaska istražitelja u njegovu rezidenciju, a istraga o slučaju i dalje traje.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list “Al Watan,” koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu, nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

(AA)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*