Savez samostalnih sindikata BiH objavio Proglas povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada

Izborimo se za svoj dostojanstven rad, poruka je iz Proglasa koji je Savez samostalnih sindika BiH (SSSBiH) objavio na Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. oktobra.

U Proglasu članovima SSSBiH se poručuje da izađu na Opće izbore 12. oktobra i iskoriste svoje demokratsko pravo da odlučuju o svojoj sudbini.

– Glasajte za one: koji će štititi i očuvati stečena prava radnika i radnica i uvažavati sindikat kao ravnopravnog socijalnog partnera; koji neće, pod pritiskom međunarodnih finansijskih institucija mijenjati Zakon o radu na štetu prava radnika, niti ukidati kolektivne ugovore; koji će usvojiti i osigurati primjenu zakona o sigurnosti i zdravlju na radu; koji će raditi na konačnom rješavanju problema uvezivanja radnog staža; koji će promjenom Zakona o stečaju obezbjediti da se radnicima, prije svih, isplate sva njihova potraživanja i da se vremenski ograniči trajanje stečajnog postupka; koji će odlučno i istinski raditi na sprječavanju rada na crno; koji će se obračunati sa korupcijom, te za one koji će zaštiti naša prirodna bogatstva i strateške resurse – stoji u Proglasu.

– Budite spremni da izbornim pobjednicima pokažemo da smo odlučni rušiti vlast, a ne državu, ukoliko se usude smanjiti naša stečena prava – navodi se u Proglasu članovima Saveza samostalnih sindikata BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*