UNDP u saradnji sa partnerima ukazuje na važnost pametnog korištenja energije

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske implementira petogodišnji projekat pod nazivom ”Zeleni ekonomski razvoj” na području Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta fondova, smanjenje trošenja javnih sredstava na potrošnju energije i vode i alociranje istih na prioritetnije investicije, te omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

Tim povodom, UNDP je u saradnji sa svojim partnerima organizovao edukativno-zabavne događaje širom Bosne i Hercegovine.

Približno 18.000 građana posjetilo je događaje u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini, Bihaću, Doboju, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Širokom Brijegu, Prijedoru, Trebinju, Tuzli i Zenici na kojima im je ukazano na važnost pametnog korištenja energije i bolje razumijevanje energetske efikasnosti.

Osim toga, dobili su savjete na koji način mogu dati svoj doprinos stvaranju energetske održivosti, poboljšanju kvalitete života, zaštiti okoliša, te kroz sve to i značajnoj uštedi novca, saopćio je UNDP.

Tom prilikom posebna pažnja posvećena je najmlađim sugrađanima koji su pokazali zavidno znanje o ovoj temi, a za što su, kroz učešće u kvizu znanja, bili i nagrađeni.

Energetska efikasnost ima veliki značaj za društvo, a uloga građana kao krajnjih korisnika svih naših projekata je u ovoj oblasti veoma bitna, kazao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Ciljna grupa promocije energetske efikasnosti bili su mladi, jer upravo oni imaju najveći entuzijazam i najotvoreniji su prema prihvatanju novih ideja, tehnologija i kvalitetnijeg i zdravijeg načina života, rekao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) se smatra jednom od vodećih agencija koje implementacijom projekata korištenja obnovljive energije, kao i projekata poboljšanja energetske efikasnosti s fokusom na javni sektor u cilju rasterećenja javnih budžeta, promovišu energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*