Uručene prve elektronske zdravstvene legitimacije

Prva grupa građana Gračanice dobila je danas elektronske zdravstvene legitimacije, koje u potpunosti zamjenjuju zdravstvene knjižice. Naime, Dom zdravlja u Gračanici je jedina akreditovana i u potpunosti infomatizovana zdravstvena ustanova u našem kantonu i pacijenti koji su danas dobili nove legitimacije moći će u najvećoj mjeri iskoristiti prednosti koje pruža informatizacija zdravstvenog sistema.

Legitimacije su uručili pomoćnica Federalnog ministra zdravstva Vildana Doder, načelnik Općine Gračanica Nusret Helić i direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Almira Hurić. Vlasnici novih legitimacija između ostalih pogodnosti koje pruža ova legitimacija ubuduće neće morati nositi svoje legitimacije na ovjeru u poslovnice Zavoda zdravstvenog osiguranja, čekati u redovima i iz tog razloga gubiti svoje vrijeme.

Uprkos svim problemima koji opterećuju zdravstveni sistem, zahvaljujući zajedničkom djelovanju kantonalnog i federalnog ministarstva zdravstva, Vlade Tuzlanskog kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja, lokalnih zajednica i zdravstvenih ustanova od idejnog rješenja do danas je urađeno mnogo.

„U proteklih pet godina uloženo je skoro 6 miliona maraka u rekonstrukciju 71-og objekta i nabavku opreme za 81 objekat unutar zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona. Time su značajno unaprijeđeni uslovi rada i pružanja usluga u ovim ustanovama, te stvoreni uslovi za umrežavanje na nivou svih zdravstvenih ustanova pojedinačno“ riječi su ministra zdravstva Tuzlanskog kantona Alena Kamerića, koji je nagovijestio da u narednom periodu preostaje stavljanje ovih legitimacija u potpunu funkciju. „Sve ove zdravstvene ustanove koje smo opremili u prethodnoj fazi, trebamo povezati sa Univerzitetskim kliničkim centrom, Zavodom zdravstvenog osiguranja i naravno Ministarstvom zdravstva TK. Time ćemo ostvariti naš cilj, a to je obezbjeđenje bržeg i efikasnijeg sistema zdravstvenih usluga za sve građane Tuzlanskog kantona“.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*