Britanski parlamentarci traže od May da zaustavi prodaju oružja Rijadu

Britanska premijerka Theresa May je najoštrije osudila ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju u britanskom parlamentu, May je izjavila kako vjeruje da svi u paralementu smatraju da je potrebno najoštrije osuditi ubistvo Khashoggija.

“Potrebno je da se sazna šta se zaista dogodilo”, dodala je britanska premijerka.

Lider opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn je istakao da podržava stav Vlade i osudu ubistva novinara, dodajući kako je ipak potrebno poduzeti konkretne korake u vezi s ovim pitanjem.

“Nije dovoljno samo osuditi. Da li će Vlada prestati s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji?”, pitao je Corbyn premijerku May.

Zastupnik Škotske nacionalne stranke Ian Blackford je istakao da je vrijeme da se poduzme nešto protiv Saudijske Arabije.

“Premijerko, zaustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji. I to uradi odmah danas”, kazao je Blackford.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*