Okrugli sto na temu obaveznog predškolskog odgoja

U Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše Dijete“ Tuzla, danas je održan okrugli sto na temu: „Realizacija programa obaveznog vida predškolskog odgoja u godini prije polaska u osnovnu školu”. Pored predstavnika ustanove „Naše Dijete“, sastanku su prisustvovali i predstavnici Pedagoškog zavoda TK, predstavnici Općine Tuzla, te predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Zakon o predškolskom obrazovanju za 2014/2015 godinu predviđa implementaciju obaveznog vida predškolskog odgoja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu. To znači da bi svako dijete koje nije pohađalo predškolsku ustanovu, moralo prije početka osnovnog školovanja imati minimalno 150 sati predškolskog odgoja. Ova obaveza nije novina, ali kako je istaknuto na današnjem sastanku, ima prostora da se čitav proces dodatno unaprijedi.

Pored uloge osnovnih nositelja svih aktivnosti vezanih za ovaj program, značajna je i uloga organizacije „Save The Children“, koja je uložila oko pola miliona konvertibilnih maraka u implementaciju ovog programa. Zahvaljujući ovim sredstvima, širom TK opremljeno je oko 80 učionica, kako bi svakom djetetu bila pružena prilika da ravnopravno iskoristi mogućnost obaveznog predškolskog odgoja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*