Todorić će biti izručen Hrvatskoj

Danas je na Visokom sudu u Londonu održano ročište na kojem je odlučeno da će osnivač Agrokora, Ivica Todorić, biti izručen Hrvatskoj.

Todorićev odvjetnik James Hines više od sat i pol obrazlagao je zašto Todorić ne bi trebao biti izručen Hrvatskoj, a njegova se argumentacija uglavnom svodi na to da je uhidbeni nalog izdan bez potvrđene optužnice.

Postoji samo izrečena namjera da mu se sudi, ali ne i odluka o početku suđenja zbog čega bi Todorić morao dugo biti u pritvoru bez optužnice, kazao je Hines.

Predstavnik britanskog tužiteljstva u svojim je protuargumentima branio odluku o izručenju i kazao da je veliki dio istrage proveden prije podizdanja uhidbenog naloga.

Ako sud prihvati zahtjev obrane tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Todorić je danas na sud ušao na sporedan ulaz. S njim su i odvjetnici James Hines i Cherie Blair.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Ako sud prihvati zahtjev tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje. Todorić je danas na sud ušao na sporedan ulaz. S njim su i odvjetnici James Hines i Cherie Blair.

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze.

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao današnje ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

(Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*