Sarajevo: Obilježavanje stradanja civila na Kazanima

Danas će biti obilježeno ratno stradanja civila na lokalitetu Kazani iznad Sarajeva. Ovaj ratni zločin, ubistvo najmanje 29 civila, među kojima je najviše bilo sarajevskih Srba, počinili su pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Topalović se smatra odgovornim za ubistva civila u Sarajevu koje je on sa pripadnicima svoje brigade iz stanova odvodio na područje Trebevića. Tu su oni, nakon što su ubijeni, bacani u jamu Kazani.

Iz jame na Kazanima nakon rata ekshumirani su posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na ovom lokalitetu na kazne od deset mjeseci do deset godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH.

Mušan Topalović Caco uhapšen je 26. oktobra 1993. godine u akciji “Trebević”, zbog ubistva devet pripadnika MUP-a koji su došli da ga uhapse. Priveden je u komandu Prvog korpusa Armije RBiH a, prema zvaničnoj verziji, stradao je nešto kasnije kada je, pri operaciji prebacivanja u centralni zatvor pokušao bijeg.

Na Kazanima još nije izgrađeno spomen obilježje, podsjetnik na stradanje građana Sarajeva. A to obilježje bi trebalo da bude napravljeno kao moralni dug prema žrtvama i jedini način da bude skinuta ljaga sa savjesti građana Sarajeva koji su, i u najtežim danima za svoj grad, slijedili najuzvišenije moralne norme života u različitosti i toleranciji i osuđivali svaki zločin, pa i onaj koji se desio na Kazanima.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*