Svjetski dan pošte – U Ženevi uručena nagrada Nataši Milošević za najljepše pismo na svijetu

Otvaranjem filatelističke izložbe “Znamenite ličnosti BiH na markama BH Pošte” te prigodnim programom u obnovljenoj sarajevskoj Vijećnici danas je obilježen 9. oktobar – Svjetski dan pošte.

Svjetski dan Pošte, 9. oktobar, širom svijeta obilježava se kao dan osnivanja Svjetskog poštanskog saveza, jedne od najstarijih međunarodnih organizacija.

Na ovaj dan 1874. godine, izaslanici iz 22 države iz Evrope, Amerike i Afrike, u Švicarskoj su potpisali tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu. Kao punopravna članica Svjetskog poštanskog saveza, BH Pošta svake godine obilježava 9. oktobar.

Kroz dugu historiju principi poštanske djelatnost, utemeljeni u Bernu, su se nadograđivali i usavršavali prilagođavajući se aktuelnom trenutku kako u unutrašnjem, tako i u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Poštanske usluge kroz historiju postale su izuzetno važne i danas se bez njih ne može zamisliti normalno funkcioniranje jednog društva.

Pošta je danas prisutna u životu svakog čovjeka, u poslovanju svake firme, nezaobilazni je faktor svih društvenih procesa, a njen doprinos ekonomskom razvoju svake zemlje je veliki.

Prva pošta (telegrafska stanica) u BiH ustanovljena je u Mostaru 1858. godine, a u Sarajevu 1864. godine u privatnoj kući (zgrada kod Konaka).

Generalni direktor Svjetske poštanske unije (UPU) Bishar A. Hussein na svečanosti održanoj u Ženevi uručio je Nataši Milošević, pobjednici 43. Međunarodnog natjecanja u pisanju pisama za mlade, priznanje za najljepše pismo na svijetu, priopćeno je iz HP Mostar.

Nataša je učenica mostarske škole “Petar Bakula“ i ove godine predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na svjetskom natjecanju u organizaciji UPU-a. Tema natjecanja koje u BiH zajedno organiziraju Hrvatska pošta (HP) Mostar, Pošte Srpske i BH Pošta, bila je “Napiši pismo i opiši kako glazba utječe na naše živote“. Pismo o zaboravljenoj staroj violini, koja godinama leži u napuštenoj i prašnjavoj kolibi i piše pismo o svome životu, proljeću, nije oduševila samo bh. žiri već i međunarodni žiri koji joj je dodijelio zlatnu medalju.

Nataša Milošević u Ženevu je otputovala u pratnji direktorice Hrvatske pošte Mostar Sanje Sabljić, djelatnice Sektora marketinga HP Mostar Danijele Brkić i oca Perislava. Svečana dodjela nagrada održana je prekrasnoj dvorani Vijeća za ljudska prava UN-a čiji strop je oslikao španjolski umjetnik Miguel Barceló, koji je na djelu radio godinu dana i iskoristio gotovo 100 tona boje da bi prebojio strop veličine 1400 četvornih metara i stvorio dojam “morskog dna iznad glave”.

Osim svečane dodjele nagrada domaćini iz Svjetske poštanske unije za goste iz BiH pripremili su razne programe, između ostaloga i primanje u sjedištu UPU-a u Bernu. Natašu Milošević i njenu pratnju primio je i Miloš Prica, veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

(Fena/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*