Na UKC Tuzla po principu 24/7 u protekloj godini uspješno tretiran 221 pacijent

Klinika za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas je predstavila jednogodišnje rezultate u tretmanu akutnog infarkta miokarda putem primarne perkutane koronarne intervencije uz organizaciju 24/7.

Preko 54 posto smrtnih ishoda u Bosni i Hercegovini uzrokovano je kardiovaskularnim bolestima dok je infarkt miokarda odgovoran za polovinu smrtnih ishoda od svih kardiovaskularnih bolesti. Akutni infarkt miokarda-srčanog mišića je relativno česta urgentna bolest sa potencijalno lošom prognozom koja se najčešće manifestuje jakim bolom u grudima. Ukoliko se pacijenti sa akutnim infarktom ne tretiraju adekvatno ili sa velikim zakašnjenjem, smrtnost ove bolesti je značajno velika, a preživjeli pacijenti nose visok stepen invalidnosti.

– Uspješnost tretmana infarkta je blisko povezana sa vremenom koliko traje okluzija koronarne arterije. Ako je arterija okludirana kraći vremenski period, smrtnost, invalidnost i pojava neželjenih posljedica je znatno manja. Najbolji terapijski uspjeh postiže se ukoliko se procedura uspije uraditi unutar jednog sata od početka simpotoma, tzv. zlatnog sata – rekao je Elmir Jahić, v. d. načelnika Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla.

U ovoj Klinici se, kako je kazao, već godinama tretira akutni infarkt miokarda putem PPCI ali unazad godinu dana, interventni centar je organizovan i na raspolaganju je pacijentima po principu 24/7.

– Unazad godinu po ovom principu smo tretirali 221 pacijenta za akutnim infarktom miokarda. Ovim pacijentima smo odmah po dolasku uradili urgentnu koronografiju, verifikovali mjesto okluzije arterije i implantirali koronarni stent u oboljelu arteriju. Pacijenti su u prosjeku ležali manje od četiri dana za razliku od 12 dana kada se

tretiraju drugim metodama. Većina pacijenti su unutar jednog do tri mjeseca postigli radnu sposobnost – rekao je Jahić.

Kako je kazao, ovo za rezultat ima značajno smanjenje smrtnosti i invaliditeta uz veliko smanjenje dana ležanja pacijenata u bolnicu u odnosu na klasični, medikamentnozni tretman fibrinolozom. Takođe, pacijenti koji su tretirani klasičnim tretmanim vrlo često imaju znatnu potrebu za ponovnim tretmanima i ležanjem u bolnici.

Osim što je Klinika za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla vodeći interventni centar u tretmanu akutnog infarkta sa četiri visokosofisticirana interventna tima koji su educirani po najvišim svjetskim standardima u inostranstvu, u BiH je poznata po tome što se preko 70 posto koronografija i PPCI izvodi transradijalnim pristupom, odnosno putem arterije na podlaktici, koja ima niz prednosti. Na ovaj način, prema Jahićevim riječima, znatno je manja je komplikacija kao što su moždani udari i hematomi, dok je smrtnost manja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*