Koalicija “Pod lupom” će na dan izbora imati više od 3.000 posmatrača

Direktor Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ Dario Jovanović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će Koalicija na dan izbora imati više od 3.000 posmatrača raspoređenih na biračkim mjestima širom zemlje, u svim općinskim izbornim komisija i u mobilnim timovima raspoređenim širom zemlje.

– Prvi put u BiH će se raditi dvije stvari, vršiti poređenje rezultata glasanja sa rezultatima CIK-a BiH kako bi se i na ovaj način preduprijedila i spriječila pojava nepravilnosti, to jeste uticaja na slobodnu volju birača i falsifikovanje rezultata glasanja. Radit će se po prvi put SMS izvještavanje o izbornom procesu – kazao je Jovanović.

Naveo je da će posmatrači biti prisutni tokom cijelog izbornog dana. Bit će prisutni i na otvaranju biračkih mjesta, tokom cijelog procesa glasanja, na zatvaranju biračkih mjesta i na cijelom procesu utvrđivanja, odnosno brojanja glasova za sve nivoe vlasti.

– Svi posmatrači, njiho više od 3.000 će blagovremeno i objektivno izvještavati o izbornom procesu u tačno određenim vremenskim intervalima SMS izvještavanjem, tj. slanjem poruka i telefonskim pozivima prema Koaliciji. Koristit će se devet različitih izvještajnih formi i djelovati u slučaju pojave mogućih nepravilnosti na sam izborni dan – kazao je Jovanović.

Dodao je da im je cilj da otklone nepravilnosti gdje god je to moguće, a to će učiniti prvenstveno u saradnji sa lokalnom izbornom administracijom, CIK-om BiH i drugim organima po potrebi.

Član Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Jan Zlatan Kulenović je kazao da ova Koalicija upućuje poziv svim građanima BiH da izađu na izbore.

– Posebno smatramo da je važno da to urade i mladi u BiH jer čine 21 posto biračkog tijela, što je i brojčano relevantno. Ovo je prvi put da će postdejtonska generacija imati priliku da učestvuje na izborima – kazao je Jan Zlatan Kulenović.

Koalicija „Pod lupom“ je pozvala sve sudonike izbornog procesa da svojim aktivnostima i ponašanjem doprinesu slobodnim i poštenim izborima.

– Pozivamo građane, ukoliko uoče u narednim danima, a posebno na sam izborni dan, nepravilnosti da budu direktno u kontaktu s nama bilo preko web stranice www.podlupom.org ili na besplatni telefon 080 05 05 05 što je prilika da možemo i brzo reagirati – kazao je Jan Zlatan Kulenović.

Pravna savjetnica Koalicije „Pod lupom“ Jelena Tanasković je, predstavljajući preliminarni izvještaj o monitoringu predizbornog perioda, kazala da je predizborno razdoblje uglavnom proteklo u mirnoj atmosferi i okruženju uz izolirane slučajeve kršenja Izbornog zakona i pravila koja se odnose na izborni proces.

Po njenim riječima, na terenu je primjećeno da se, kao i u ranijim izborima, ponavlja praksa trgovine i trampe mjestima u biračkim odborima između političkih subjekata.

Istaknula je da uprkos naporima vlasti Brčko Distrikta i snažne javne kampanje da tamošnji birači odaberu entitetsko državljanstvo kako bi mogli pristupiti glasanju 12. oktobra, imamo situaciju da skoro 50 posto građana Brčko Distrikta to nije učinilo tako da ovaj puta neće moći pristupiti glasanju izuzev ako ne steknu po prvi put entitetsko državljanstvo, što je procedura koja je ostavljena kao opcija građanima Brčko Distrikta.

Tanasković je kazala da je primjećeno da se nastavljaju zloupotrebe službenog položaja, odnosno javnih resursa od strane političkih partija koje u izbornu utrku ulaze sa pozicija na vlasti na bilo kojem nivou, uključujući i lokalni nivo, kao i zloupotrebe javnih službenika koji predstavljaju političke stranke i koji su također i kandidati na izborima.

– Primjećeno je da se nastavlja nepoštovanje zvaničnih rokova za početak predizborne kampanje gdje je primjećeno da političke stranke, odnosno politički subjekti koriste nešto labavije odredbe Izbornog zakona koji se tiču konkretno početka izborne kampanjem, odnosno perioda u kojem političke stranke ne bi smjele imati predizbornih aktivnosti – kazala je Tanasković .

Navela je da su na terenu primjećene i pozitivne stvari i unapređenja u izbornom procesu u odnosu na opće izbore 2010. godine. Prije svega, Izborni zakon i svi podzakonski akti koje je donijela Centralna izborna Komisija BiH nude dobru osnovu za održavanje slobodenih i poštenih izbora.

– Ono što možemo ocijeniti jako pozitivno jeste pojačana zastupljenost žena u izbornoj administraciji, na listama političkih subjekata, ali i na javnim događajima koje organiziraju politički subjekti odnosno u njihovim izbornim kampanjama – kazala je Tanasković.

Po njenim riječima, u poređenju sa prošlim lokalnim i općim izborima, broj nestranačkih posmatrača je učetvorostručen. Za ove izbore oko osam hiljada zahtijeva je poslato CIK-u BiH za akreditaciju nestranačikih posmatrača.

– Što se tiče obuka biračkih odbora, što je izuzetno bitan segment za sam izborni dan i njegovo kvalitetno provođenje, unaprijeđen je i poboljšan proces obuka – kazala je Tanasković.

Po njenim riječima, osim izolovanih slučajeva u javnim nastupima, opšte zapažanje je da u izbornoj kampanji nije značajno prisutan govor mržnje i uvreda između političkih subjekata.

(Fena)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*