RAK podsjeća na početak predizborne šutnje

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će se održati 12. oktobra 2014. godine.

U saopćenju RAK-a se navodi da se u poglavlju 16. Mediji izborni proces, Izbornog zakona, Član 16.11 kaže: “U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.”

– Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 11. oktobra 2014. godine u 7.00 sati, a trajat će do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedelju, 12. oktobra 2014. godine – navodi se u saopćenju.

Agencija također podsjeća na Član 16.10 Izbornog Zakona BiH u kojem se navodi da: “U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.”

– Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima stupa na snagu u petak 10. oktobra u 7.00 sati i traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 12. oktobra 2014. godine – saopćeno je iz RAK-a.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*