Greenpeace: Energetski divovi žele ovisnost EU o uvoznim fosilnim gorivima jer zarađuju milijarde eura

Dok se čelnici Evropske unije (EU) pripremaju za odluku o energetskoj budućnosti Evrope, novi izvještaj pokazuje zašto najveće energetske kompanije žele da EU i dalje bude ovisna o uvoznim fosilnim gorivima iako to znači političke, ekološke i financijske troškove za evropske građane, saopćili su iz iz Greenpeacea, neovisne globalne organizacije za zaštitu okoliša.

Ta ovisnost o uvozu prljavih energenata slabi evropski diplomatski odgovor na krizu u Ukrajini, a financijske posljedice su razarajuće. Svake godine EU potroši više od 400 milijardi eura podmirujući preko polovice svojih energetskih potreba uvozom (53 posto), tvrdi Greenpeace.

Greenpeaceov izvještaj “Sputani: zašto nas europski energetski divovi žele držati ovisnima o fosilnom gorivu iz uvoza” pokazuje kako je trećina prihoda osam najvećih evropskih energetskih tvrtki ostvarena od prodaje energije iz uvezenih energenata. U 2011. godini te su tvrtke prihodovale 116 milijardi eura od ugljena i plina uvezenog iz zemalja izvan Evropskog gospodarskog prostora (EEA).

Tri energetske kompanije s najvećim prihodima iz uvoza su njemački E.ON, za kojeg se procjenjuje da je na uvozu iz 2011. zaradio 36 milijardi eura; zatim francuski GDF Suez s 23 milijardi, te talijanski ENEL s 18 milijardi eura.

Te kompanije ovise o daljnjoj geopolitičkoj izloženosti Evropske unije, smatra Greenpeace.

Šest od osam tih kompanija dio su tzv. skupine Magritte, kruga tvrtki koji kod političara EU lobira protiv progresivne energetske politike.

Pojedine energetske kompanije, kao što su EnBW, SSE, Dong i Verbund, podržavaju veću energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Druge poput skupine Magritte protive se određivanju ciljeva za povećanje obnovljivih izvora i smanjenje potrošnje energije do 2030., iako bi takva politika dovela do suzbijanja globalne prijetnje klimatskih promjena.

Skupina Magritte vrši pritisak na vlade EU uoči ključnog sastanka na vrhu EU 23. i 24. oktobra. Na tom će sastanku evropski čelnici, odlučivati o klimatskoj i energetskoj politici do 2030. godine.

-Ovo je ključan trenutak za Evropu. Imamo priliku osloboditi se hirova bilo kojeg političkog ili industrijskog moćnika koji Evropi želi zavrnuti slavinu. Kompanije čije poslovanje ovisi o uvozu fosilnih goriva iz politički nepredvidivih zemalja loši su savjetnici vladama. Naši čelnici trebaju podržati ambiciozne ciljeve za povećanje obnovljivih izvora i veće energetske uštede, i to je najbolji jamac energetske sigurnosti. To od njih očekuje i golema većina građana, što pokazuju brojne ankete – izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Greenpeace poziva evropske čelnike da udio obnovljivih izvora energije povise na 45 posto, energetske uštede na 40 posto, a emisije stakleničkih plinova smanje za 55 posto do 2030. godine, prenosi Index.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*