Ministri saobraćaja EU u Gracu i o pomjeranju sata

Ministri saobraćaja zemalja članica EU na neformalnom sastanku koji je počeo danas u Gracu raspravljaju i o prijedlogu ukidanja pomjeranja sata dva puta godišnje, pošto je Evropska komisija prošlog mjeseca predložila da se od sljedeće godine ukine ta praksa.

Prema prijedlogu Evropske komisije, svaka država članica bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li namjerava trajno da primjenjuje ljetno ili zimsko računanje vremena.

Posljednje obavezno pomicanje sata na ljetnje računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. marta 2019, ali bi države članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. oktobra 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Zemlje članice, koje donose konačnu odluku, moraju se dogovoriti i uskladiti rješenja kako se ne bi dogodilo da susjedne zemlje koje su oduvjek bile u istoj vremenskoj zoni završe u različitim vremenskim zonama.

Inicijativa o ukidanju pomeranja sata potekla je iz Finske, a podržale su je i ostale zemlje sjevera Europe, koje žele da zimsko računanje vremena postane trajno.

Kako navodi Hina, to je i razumljivo, s obzirom da bi na primjer ako Švedska ostane pri ljetnjem računanju vremena, 21. decembra u Stockholmu sunce izlazilo u 9.43.

S druge strane, ako bi uvele zimsko računanje vremena kao trajno, u južnim članicama EU bi usred ljeta, mrak padao već oko 19 sati, što bi moglo imati dosta negativnih posledica po njihov turizam.

Stoga su se Malta, Kipar, Portugal i Grčka već izjasnile za očuvanje zimskog i ljetnog računanja vremena.

Austrijsko predsjedništvo EU je nedavno zbog različitih stavova zemalja članica predložilo da se odluka o tom prijedlogu odgodi za 2021. godinu.

Ljetno računanje vremena uvedeno je nakon naftne krize 1970-ih u nadi da će se time uštedjeti energija. Od 1996. sve zemlje EU pomjeraju sat naprijed posljednje nedjelje u martu i vraćaju ga nazad posljednje nedjelje u oktobru.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*