Svjetski dan mentalnog zdravlja – Živjeti sa shizofrenijom

Na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje od 1992. godine 10. oktobar se obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja u više od 100 zemalja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja je “Živjeti sa shizofrenijom”.

Mentalni poremećaji pogađaju ljude svih uzrasta, svih kultura, neovisno o njihovom socijalno-ekonomskom statusu. Više od 450 miliona ljudi širom svijeta pati od nekog mentalnog poremećaja, a samo pola njih dobije pomoć koju treba. Mentalno i zdravstveno stanje su uzajamno povezani i zbog toga poboljšanje brige za osobe sa mentalnim poremećajima zahtijeva usku saradnju mentalnozdravstvene i opšte zdravstvene njege.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji “Fenix” iz Tuzle radi na promociji mentalnog zdravlja 365 dana u godini.

Udruženje “Fenix” je član Evropske mreže korisnika i preživjelih psihijatrije (ENUSP) i Evropske mreže za trening, evaluaciju i istraživanje u mentalnom zdravlju

Centralno obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini ove godine udruženje “Fenix” provodi u sklopu projekta UPSTREAM 2, koji je finansiran od strane EU kroz program IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Caritas Valjeva je partner iz Srbije u ovom projektu.

Središnja aktivnost u ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja se provodi na Korzu (plato ispred Kina Centar) u Tuzli u subotu 11. oktobra.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*