Novi ugovori za obnovu poplavljenih područja

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH Jasmin Jaganjac i načelnici općina Domaljevac-Šamac Željko Josić, Orašje Đuro Topić, Odžak Hajrudin Hadžidedić i predstavnik načelnika Općine Usora Mario Pranjić potpisali su danas tripartitne ugovore o dodjeli sredstava krajnjim korisnicima koji su pretrpjeli štete u katastrofalnim poplavama.

Nakon što je u utorak potpisao 62, načelnik Domaljevca-Šamac je danas stavio potpis i na još tri ugovora za obnovu stambenih objekata na području ove ove općine, te još 30 za obrtnike koji su pretrpjeli štete kako bi mogli obnoviti sredstva za rad i nastaviti svoju djelatnost, u iznosu od po 2.000 KM po obrtu.

Načelnik Odžaka Topić potpisao je 47 ugovora za privredne subjekte vrijednih 94.000 KM, a načelnik Odžaka Hadžidedić 28 ugovora ukupne vrijednosti 56.000 KM.

Predstavnik Općine Usora Pranjić potpisao je 28 ugovora za obnovu stambenog fonda i za obrtnike ukupne vrijednosti 34.553 konvertibilne marke.

Faksimili svih ovih ugovora će biti objavljeni na web stranici Fonda (www.fondzapomocnastradalimfbih.gov.ba), kako bi oni u potpunosti bili transparentni i dostupni javnosti.

Na današnjem potpisivanju ugovora načelnici su upoznati i o aktivnostima koje se odnose na sanaciju Savskog nasipa za šta je potrebno oko 25 miliona maraka i izrazili svoje zadovoljstvo koracima koji se poduzimaju da bi se ovaj problem riješio.

– S puno optimizma se vraćamo u svoje sredine jer smo čuli ohrabrujuće vijesti za nas – rekao je načelnik Domaljevca-Šamac Josić.

Tokom ovog sastanka bilo je riječi i o mogućnostima participacije iz sredstava Fonda za realizaciju zajedničkih projekata općina sa stranim donatorima, te za sanaciju otpada na ugroženim područjima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*