Podignuta optužnica za ratni zločin u Tuzli

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muradifa Salkića zv. “Mure”, rođenog 3.10.1957. godine u mjestu Gornja Tuzla, općina Tuzla, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnk ARBiH, VP 5462 Tuzla u Kozlovcu, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba tokom rata od 12. augusta 1949. godine i Dopunskog protokola I uz Ženevsku konvenciju o zaštiti žrtava u sukobima koja zabranjuje nasilje nad životom, zdravljem ili fizičkim ili mentalnim blagostanjem ljudi, a naročito nečovječno postupanje te mučenje svake vrste civilnog stanovništva, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

U optužnici se navodi da je optuženi Salkić 4. juna 1992. godine oko 20:00 sati, nakon što je civil srpske nacionalnosti koji se kretao svojim motornim vozilom iz pravca Mramora, općina Tuzla, zaustavljen i nezakonito lišen slobode od strane četiri naoružana lica, te odvezen u Kozlovac, gdje je vezan, nečovječno postupao prema civilu na način da ga je tukao, mučio i zlostavljao, zasijecao nožem po tijelu, te prijetio da će ga zaklati, što je kod žrtve izazvalo nanošenje teške tjelesne povrede i duševne ozljede.

Optuženi se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, namjerno nanio oštećenom snažnu tjelesnu i duševnu bol, mučio ga i nečovječno postupao prema njemu, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*