Skupština KS: Ubistvo policajaca narušilo sigurnosnu situaciju

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) koja je počela u Sarajevu. Poslanici o ovoj tački raspravljaju nakon ubistva dva policajca, ali i zbog učestalih napada na pripadnike policije.

“Od 2015. godine do danas je bilo više napada na policijske službenike. Nakon izvršenog uviđaja u slučaju ubistva dva policajca nastavljene su aktivnosti na identificiranju i pronalasku lica koja je mogu dovesti u vezu sa počiniteljima”, kazao je policijski komesar Mevludin Halilović u obraćanju na sjednici kantonalnog parlamenta.

On je potvrdio da je više osoba je uhapšeno, a u toku su aktivnosti na vještačenju tragova koji su pronađeni na mjestu izvršenja. Zatražena je pomoć od FBI, a pregovara se i o uključivanju određenih institucija Republike Srbije kako bi ovaj događaj bio rasvijetljen, dodao je Halilović.

Halilović: Nabavljeno 200 pušaka

Kako je istakao komesar Halilović, u zadnje tri godine nabavljeno je 200 pušaka kojima su zaduženi policijski službenici. U 2018. godini vršena je obuka za upotrebu ovog oružja s obzirom da se radi o jurišnim puškama.

“Svi policijski službenici će imati odbrambeno oružje, zaštitne prsluke i šljemove”, kazao je komesar.

Dodao je da će u narednoj godini biti primljeno u službu najmanje 50 policijskih službenika, kako je i predviđeno novom strategijom.

Mulabdić: Za MUP izdvojeno dva miliona BAM

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdic je kazao da je, na osnovu evidencija koja se vodi u ministarstvu za period 2014.-2018., smanjen broj krivičnih djela.

“Ubistvo naših kolega, časnih službenika u značajnoj mjeri je narušilo sigurnost naših građana”, ipak je potvrdio Mulabdić.

On je rekao da je Vlada KS u proteklom periodu nabavila potrebnu opremu i tehnička sredstva za rad policijskih službenika. Prvi put u 20 i više godina izdvojena su sredstva od dva miliona BAM kako bi bio izgrađen novi objekat Ministartva.

“U neuvjetnim prostorima rade naši policijski službenici”, izjavio je Mulabdić.

Potrebne kratkoročne i dugoročne mjere

Osim toga, potrebno je proširenje sistema radio veze, odnosno uspostava digitalne radio veze.

Još jedna od predloženih mjera je praćenje policijskih vozila putem GPS sistema.

To su sve kratkoročne mjere koje je predložio MUP KS kako bi bio unaprijeđen rad policijskih službenika i kako bi građani bili bolje zaštićeni. Kada su u pitanju dugoročne mjere, prije svega, potrebna je izmjena zakonskih propisa.  Jedna od dugoročnih mjera je i  razvoj telekomunikacijske insfrastrukture za potrebe MUP-a KS.

Zvanično su predstavnici MUP-a danas zatražili od Vlade KS sredstava za nabavku i opremanje videonadzorom svih izlaza/ulaza na područje Kantona Sarajevo.

Adem Zolj: Vlada će preduzeti sve što je potrebno

Kako je u obraćanju poslanicima rekao premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj “sigurnosna situacija je do 26. oktobra bila zadovoljavajuća”.

On je dodao da će Vlada KS preduzeti sve potrebne mjere.

***

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su nepoznati počinitelji pucali na automobil u kojem su se nalazili.

Jedan policajac je smrtno stradao na mjestu događaja, dok je drugi preminuo u bolnici nakon višesatne borbe za život. Sve policijske agencije i službe u BiH još uvijek intenzivno tragaju za počiniteljima ovog ubistva.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*