Tužilaštvo BiH traži kažnjavanje Nasera Orića i Sabahudina Muhića

Tužilac Miroslav Janjić ocijenio je na obnovljenom suđenju da odbrane ničim nisu osporile dokaze Tužilaštva da su Orić i Muhić 1992. godine ubili trojicu srpskih zarobljenika u selima Zalazje i Kunjerac (opština Srebrenica), te Lolići (opština Bratunac).

“Prva teza odbrane je bila da je Tužilaštvo optužnicu zasnovalo na svjedoku O-1, što nije tačno. Druga teza bila je vjerodostojnost svjedoka O-1. Odbrana je dokazivala da ovaj svjedok nije vjerodostojan, što nije uspjela”, istakao je Janjić.

Prema njegovim riječima, nevjerodostojni su bili svjedoci odbrane kada su tvrdili da Orić nije učestvovao u akciji u selu Kunjerac, jer je sam optuženi, svjedočeći u Haškom tribunalu, kazao da je bio u toj akciji.

Janjić je primjetio da je prvostepena presuda Oriću i Muhiću jedna od rijetkih oslobađajućih presuda u kojima se Vijeće nije osvrnulo ni na jednog svjedoka odbrane.

Kada je u pitanju svjedok O-1, koji je izjavio da je vidio kako Orić ubija zarobljenika u Zalazju, a obojica optuženih druga dva zarobljenika, Janjić je naglasio da treba imati u vidu svjedokovu situaciju.

“Ne možemo zanemariti njegove emocije. Treba imati u vidu da je svjedočio protiv pripadnika svoje vojske, protiv svog komandanta kako je sam rekao i da su oštećeni bili pripadnici vojske koja mu je ubila brata i 16 članova porodice”, kazao je Janjić.

On je napomenuo da je O-1 zbog straha za život napustio BiH, da su za vrijeme prvostepenog postupka napadnuti njegova majka i brat, a u drugostepenom postupku i sestra.

“I pored svega ovoga, njegove situacije, pritisaka, dvostrukog ranjavanja, gubitka članova porodice i tome što neko izvadi papir da nije bio pripadnik vojske, njegovo svjedočenje je u odlučnim činjenicama homogeno i identično”, naveo je Janjić.

Iskaz koji je svjedok O-1 dao u istrazi 2014. i u kojem nije iznosio detalje o ubistvu zarobljenika, Janjić je nazvao nezakonitim jer nije potpisan.

Tužilac je podsjetio i na iskaze drugih svjedoka koji su imali direktnih ili indirektnih saznanja o ubistivima.

Tužilaštvo je prije završnih riječi dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmjena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika.

Odbrana je kao posljednji dokaz u spis uložila dopis Federalnog ministarstva boraca, kojim nastoji dokazati da Orić svojim angažmanom u ovoj instituciji nije mogao uticati na reviziju statusa svjedoka O-1.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon ukdianja oslobađajuće presude. Njihove odbrane završnu riječ će iznijeti 9. novembra, saopštio je BIRN.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*