Pjongjang: Denuklearizacija i sankcije ne idu zajedno

Sjeverna Koreja upozorila je danas da bi mogla ponovo da aktivira državnu politiku jačanja nuklearnog arsenala, ukoliko Sjedinjene Ameročke Države (SAD) ne ukinu sankcije Pjongjangu.

U saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova ne pominje se prijetnja o eventualnom prekidu aktuelnih pregovora oko nuklearnog programa sa SAD.

Međutim, Pjongjang optužuje Vašington da nije ispunio obaveze koje su preuzeli sjevernokorejski lider Kim Džong-un (Kim Jong-un) i američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) na samitu održanom u junu u Singapuru da će zajedno raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

“SAD vjeruju da će ponavljanje njihovih ‘sankcija i pritisaka’ dovesti do ‘denuklearizacije’. Ne možemo a da se ne nasmijemo tako glupavoj ideji. Poboljšavanje odnosa i sankcije nisu kompatibilni”, stoji u saopštenju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) izjavio je juče kako planira da se tokom naredne sedmice sastane sa svojim sjevernokorejskim kolegom Kim Jong Čolom (Kim Jong-chol). On nije precizirao moguću lokaciju i datum sastanka.

“Preostalo je još dosta posla, ali uvjeren sam da ćemo zadržati ekonomski pritisak sve dok sjevernokorejski lider ne ispuni obećanje dato predsjedniku Trampu”, rekao je Pompeo.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*