EU – Veliki odziv glasača na izborima u BiH od ključnog je značaja

Evropska unija ponovo naglašava potrebu za demokratskim, pouzdanim i sveobuhvatnim izbornim procesom u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost.

U saopćenju se navodi da će bitne izbore na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, koji će biti održani 12. oktobra, nadzirati OSCE/ODHIR na poziv vlasti Bosne i Hercegovine.

– Razvoj situacije u Bosni i Hercegovini u ovoj godini jasno pokazuje koja su pitanja koje građani smatraju prioritetima i ukazuju na hitnost kojom se tim pitanjima treba pozabaviti – navodi se u izjavi portparola visokog predstavnika EU.

– U nedjelju će glasači u Bosni i Hercegovini imati priliku da odluče kome će pružiti povjerenje u zadatku da unese pozitivne promjene u ekonomski, društveni i pravosudni sistem zemlje. Glasači se nadaju da će oni izabrani na položaje donijeti toliko potrebno pomirenje u društvu i politici, da ožive pozitivni momentum koji omogućava Bosni i Hercegovini da oslobodi svoje istinske potencijale, premosti jaz s ostatkom regije i osigura napredak ka EU. Veliki odziv građana BiH na ovim izborima od ključnog je značaja – navodi se u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*