Banjaluka, BiH - 5. novembar 2018: Osnovni sud u Banjaluci danas je prvostepenom presudom oslobodio optužbi Sejfudina Tokića (L) za krivično djelo izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti i Adnana Bajrića (D) za pomaganje u izvršenju tog djela. ( Anadolu Agency - Gorana Jakovljevic )

Presuda Osnovnog suda u Banjaluci: Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić oslobođeni optužbi

Osnovni sud u Banjaluci danas je prvostepenom presudom oslobodio optužbi Sejfudina Tokića za krivično djelo izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti i Adnana Bajrića za pomaganje u izvršenju tog djela, javlja Anadolu Agency (AA).

Sudija Radmila Medaković u obrazloženju presude istakla je da krivično djelo za koje je tužilaštvo teretilo Tokića i Bajrića ne postoji u Krivičnom zakoniku RS koje je stupio na snagu u julu 2017. godine, a da na to tokom procesa nisu ukazali ni tužilaštvo ni odbrana. Naglasila je da u novom zakonu postoji drugo krivično djelo “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, ali se ne radi o istom krivičnom djelu i nije moguća retroaktivna primjena zakona u ovom slučaju.

Prema optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, Tokić je bio optužen da je 22. maja 2015. godine, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, “podigao zastavu Republike BiH”.

Sudija je istakla da je od početka vođenja istrage i tokom sudskog proces segment optužnice bio da je u pitanju bila “ratna zastava Armije BiH”, a tek na posljednjem ročištu, nakon dokaznog postupka tužilaštvo je izmijenilo optužnicu i navelo “Ratna zastava Republike BiH”.

“To su potpuno različite stvari”, naglasila je Medaković.

U obraćanju medijima komentarišući presudu Tokić je rekao da je u pitanju “očekivana odluka suda po montiranoj političkoj optužnici”.

“Ovo je i pobjeda za zastavu sa ljljanima, koja danas ima podršku više od tri četvrtine stanovništva BiH, zastavu koja je na referendumu 1. marta 1992. godine dobila podršku više od dvije trećine i zastava koja je bila u upotrebi kao zastava države Republike Bosne i Hercegovine sve do 1999. godine”, kazao je Tokić.

Prema njegovim riječima presuda je putokaz da “umjesto nacionalnih isključivosti moramo prihvatiti Bosnu kakva je bila prije 1000 godina u kojoj će svi biti jednakopravni bez obzira na vjersku nacionalnu i političku pripadnost”.

“Dugo je trajalo, puno je koštalo, nanijelo mi je štetu u kontekstu biznisa, sporta i drugih aktivnosti, međutim ne kajem se, opet bi, opet ću, To je moje pravo, ovo je moj grad, moja domovina”, rekao je Bajrić.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*