Priština, Kosovo - 5. novembar 2018: Ministarstvo evropskih integracija Kosova i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa ekipom agencija UN-a, potpisali su Memorandum o razumevanju kako bi se promovisao održiv razvoj kroz suzbijanje siromaštva, napretka žena, dobrog upravljanja, vladavinu prava i efikasniju saradnju između Kosova i UNDP-a, kao i Globalnog partnerstva. Memorandum su potpisali ministarka evropskih integracija Kosova Dhurata Hoxha (D) i Ulrika Richardson (L) iz UNDP-a. ( Anadolu Agency - Erkin Keçi )

Kosovo i UNDP potpisali Memorandum o razumevanju

Ministarstvo evropskih integracija Kosova i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa ekipom agencija UN-a, potpisali su Memorandum o razumevanju kako bi se promovisao održiv razvoj kroz suzbijanje siromaštva, napretka žena, dobrog upravljanja, vladavinu prava i efikasniju saradnju između Kosova i UNDP-a, kao i Globalnog partnerstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon potpisanog Memoranduma, ministarka evropskih integracija Dhurata Hoxha izjavila je da je danas potpisan jako važan sporazum o postizanju globalnog partnerstva razvojne agende 2030, što će direktno doprineti postizanju napretka u reformama Kosova u pravcu evropskih integracija.

“Ministarstvo evropskih integracija je pokazalo približavanje u mnogim oblastima rada, kao što je socijalna agenda EU, državna reforma u oblasti ekonomije, politike, razvoja, koji Kosovo približavaju evropskoj porodici. I dok smo mi u koordinaciji sa međunarodnim i domaćim donatorima i partnerima, spremni smo da sagledamo i nove načine za potpuniju i sveobuhvatniju koordinaciju”, kazala je Hoxha.

Ministarka je istakla da je Kosovo posvećeno da efikasno radi na identifikaciji pitanja i ispunjavanju praznina u postizanju ciljeva Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što podrazumeva rad na povećanju učešća građana u javnom životu i donošenju odluka, pristupu informacijama, kvalitetnom obrazovanju, stvaranju novih radnih mesta, dijalogu i interkulturalnoj integraciji među zajednicama, poštovanje ljudskih prava i vladavini prava.

Ulrika Richardson iz UNDP-a je naglasila da se ovim Memorandumom podržava proces evropskih integracija uz fokus na oblasti od zajedničkog interesa, kao što su implementacija SSP-a, evropska reformska agenda i druge reforme procesa integracije za održivi razvoj.

“Kada gledamo na evropske integracije i na pristupne kriterijume i na rad koji je Kosovo postiglo proteklih godina, to se uglavnom odnosi na socio-ekonomski napredak za narod Kosova, jačanje demokratskih institucija i vladavinu zakona, kao i na javnu administraciju i borbu protiv korupcije. Ali, EU porodica se, takođe, odnosi na principe ljudskih prava, rodnu ravnopravnost i održivost životne sredine. To su sve ključne oblasti održivog razvoja”, kazala je Richardson.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*