Danas parlamentarni izbori u SAD-u

U Sjedinjenim Državama danas će biti održani izbori za Kongres i za vlasti saveznih država. Bit će to svojevrstan test za republikanskog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump), ali i za Demokratsku stranku u smislu provjere koliko se oporavila od, za njih šokantne, Trampove pobjede prije dvije godine.
Izbori se održavaju u trenutku kada Tramp bilježi najnižu stopu popularnosti među američkim predsjednicima u prvom mandatu. Iako se vjeruje da će Tramp zadržati
kontrolu u oba doma Kongresa, postoji mogućnost da demokrate preuzmu kontrolu bar u jednom domu.

Tramp i njegov prethodnik, demokrata Barak Obama (Barack Obama), iznijeli su u govorima na predizbornim skupovima u nedjelju suprostavljene stavove o problemima zemlje, ali se i saglasili da su današnji izbori ključni za Sjedinjene Države.

“Ovi izbori odlučit će da li ćemo nastaviti izuzetni prosperitet do kojeg smo doveli”, rekao je Tramp na mitingu u Džordžiji (Georgia) i upozorio da će demokrate “uništiti ekonomiju”.
U toj saveznoj državi se vodi neizvjesna trka za guvernera, a kandidati su državni sekretar Brajan Kemp (Brian Kemp) i kandidatkinja Demokratske stranke Stejsi Abrams (Stacey Abrams).

Obama je osudio Trampa, kojeg nije direktno prozvao, i republikance zbog, kako je ocijenio, politike koja izaziva podjele i stalnih laži.

“Vi i vaš glas ste jedini način da se kontroliše ponašanje republikanaca. Na biračkim mjestima se odlučuje o karakteru naše zemlje”, rekao je Obama na skupu u Indijani, gdje je demokrata Džo Doneli (Joe Doneli) u opasnosti da izgubi mjesto u Senatu.
Prema istraživanjima javnog mnjenja, demokrate su favoriti da osvoje 23 mjesta potrebna za većinu u Predstavničkom domu, što bi im omogućilo da ograniče sprovođenje Trampove agende, ali i da sprovedu istrage njegove administracije.

Očekuje se da će republikanci zadržati tijesnu većinu u Senatu i mogućnost da potvrde eventualne kandidate za Vrhovni sud i ostale sudske nominacije.

Uoči izbora za svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa i trećinu članova Senata, za guvernere i parlamente većine saveznih država, mnoge demokrate su podjednako i nervozne i optimistične, navodi AP.

Još su im svježa sjećanja na 2016. godinu, kada su u njeverici posmatrali kako Tramp na predsjedničkim izborima pobjeđuje njihovu kandidatkinju Hillari Klinton (Hilary Clinton), nasuprot predviđanjima.

Demokrate očekuju povratak kontrole nad Predstavničkim domom
Istorija je na strani demokrata – stranka aktuelnog predsjednika uglavnom gubi izbore za Kongres na sredini njegovog prvog mandata, a i ankete su tokom većeg dijela 2018. godine davale prednost Demokratskoj stranci.

Demokrate će teško preuzeti kontrolu nad Senatom, pošto se većina mandata bira u konzervativnim saveznim državama u kojima je očekivana pobjeda republikanskog kandidata, ali optimizam im uliva sposobnost stranke da se ravnopravno nosi u državama koje tradicionalno naginju republikancima – Teksasu i Tenesiju (Texas, Tennessee).

U fokusu Demokratske stranke na današnjim izborima je, prije svega, povratak kontrole nad Predstavničkim domom i pobjeda na izborima za guvernera Floride, Viskonsina (Wisconsin), Ohaja (Ohio) i ostalih saveznih država.

Stranka se nada i preokretu na takozvanom Srednjem zapadu, gdje je Tramp 2016. zadobio povjerenje “bijelih glasača” iz radničke klase koji su godinama podržavali demokrate.

Te pobjede Demokratske stranke pozitivno bi utjecale na novu generaciju njenih kandidata – mlađih, liberalnijih, raznovrsnijih i s većim učešćem žena. Bile bi i znak da Trampova tvrda pozicija prema migrantima i njegova sklonost ka ličnim napadima odbija više birača nego što privlači.

Dobri rezultati Demokratske stranke na današnjim izborima bili bi putokaz za njen uspješan nastup na predsjedničkim izborima 2020. godine, na kojima više od 20 demokrata želi da bude protivkandidat Trampu.

Iako mu je rejting ispod prosječnog nivoa u poređenju s njegovim prethodnicima na polovini prvog mandata, Tramp je sam uspio da ojača republikance ove jeseni, agresivno upućujući pristalicama oštre, nacionalističke poruke protiv migranata i demokrata.

Tvrdio je da pobjeda Demokratske stranke u Kongresu znači “manje radnih mjesta i više kriminala”, a da republikanski Kongres donosi “više radnih mjesta i manje kriminala”.

“Glas za bilo kog demokratu ovog novembra znači prepuštanje Kongresa ekstremnim krajnje lijevim političarima koji će uništiti vaša radna mjesta, skresati vaše prihode, ugroziti vašu bezbjednost i staviti ilegalne strance ispred američkih građana”, rekao je Tramp u subotu na skupu na Floridi.

Ako bi republikanci zadržali kontrolu nad oba doma Kongresa, to bi gotovo izvjesno ojačalo Trampa, a demokratama bi ostala teška pitanja o daljim koracima.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*