OSCE/ODIHR spreman za posmatranje izbora u BiH

Izborna posmatračka misija sastoji se od 11 izbornih stručnjaka i 20 dugoročnih posmatrača koji predizbornu kampanju u Bosni i Hercegovini prate od početka misije, 3. septembra, kazali su Agenciji Fena iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za evropsku saradnju i sigurnost (OSCE/ODIHR).

Trenutnom timu ljudi 8. oktobra pridružilo se više od 220 kratkoročnih posmatrača koji su prošli intenzivnu dvodnevnu obuku, a jučer poslijepodne raspoređeni su po cijeloj zemlji kako bi se pripremili za posmatranje izbornog dana, od otvaranja biračkih mjesta, toka glasanja pa do prebrojavanja i tabulacije glasova.

Posmatrači će tokom izbornog dana podnositi izvještaje, a podaci koji budu dostavljeni koristit će se kao osnov za donošenje ocjene izbornog procesa.

Iz ODIHR-a naglašavaju kako su izbori mnogo više od samog izbornog dana.

– Naš sveobuhvatni monitoring također se bavi mnogim drugim pitanjima kao što su registracija kandidata i birača, izbornim pravnim okvirom, financiranjem kampanja, medijima, i procesom žalbi – pojašnjavaju iz ODIHR-a.

Izjava o preliminarnim nalazima i zaključcima koju će objaviti dan nakon izbora, kako kažu, pokrit će sve gore navedene aspekte, a za osam sedmica ODIHR će objaviti konačni izvještaj u sklopu kojeg će se naći set preporuka o tome kako poboljšati izborni proces.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*